Profesii

PwC: Salariile din mediul privat vor creşte cu 8,1% în 2022, după o majorare medie de 8,9% în acest an. Industria, farma şi retailul, conduc în topul sectoarelor cu cele mai mari creşteri de salarii în 2021

PwC: Salariile din mediul privat vor creşte cu 8,1% în...

Autor: Cristina Bellu

11.10.2021, 10:32 2522

Companiile private din România estimează o creştere medie de 8,1% a salariilor de bază în 2022, după o majorare medie de 8,9% în acest an, notează studiul PayWell 2021, realizat de PwC România.

Potrivit raportului, majorarea salarială din acest an este de aproape două ori mai mare faţă de cea pe care au anticipat-o şefii de companii, de 4,68%, în 2020, într-o perioadă de incertitudine economică.

”Liderii de afaceri aveau aşteptări pesimiste în prima jumătate a anului trecut când estimau un impact mult mai sever al crizei asupra economiei globale. Pe măsură ce restricţiile care au limitat activitatea au fost ridicate, efectele negative s-au atenuat şi companiile au reuşit să acorde în 2021 majorări salariale peste nivelurile pe care le luau în calcul la începutul crizei sanitare. Deşi creşterile salariale de două cifre au revenit, din cauza inflaţiei, câştigurile reale sunt erodate”, spune Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

El apreciază că pentru anul viitor, previziunile sunt optimiste, însă moderate, pentru că efectele pandemiei vor continua pe termen mediu, iar climatul economic va rămâne volatil

Dintre sectoarele prezente în studiu, cea mai mare creştere medie a salariilor în 2021, de 13,66%, a fost înregistrată de industrie, urmată de sectorul farmaceutic cu 10,51%, retail cu 8,2% şi sectorul bancar cu 8,01%.

Funcţiunile organizaţionale cu cele mai mari creşteri anul acesta au fost cele de vânzări, de servicii administrative şi de infrastructură, precum şi IT, reflectând priorităţile organizaţiilor. Pe categorii de angajaţi, cele mai mari creşteri salariale au fost înregistrate în categoria ”experţi” (16,75%), restul specialiştilor, precum şi nivelurile de muncitori / operatori  având parte de o creştere aproape de media pieţei. Cele mai mici creşteri au fost, şi în acest an, în categoria management de top.

În continuare, regiunea Bucureşti-Ilfov conduce detaşat, înregistrând un salariu mediu brut aproape dublu faţă de Moldova (8.850 lei faţă de 4.444 lei).

”Pe termen mediu şi lung, noul model de creştere economică axat pe ecologie şi tehnologie va solicita competenţe adecvate, în special digitale,  pentru a menţine competitivitatea angajaţilor pe piaţa muncii şi, implicit, performanţa companiilor. În aceste condiţii, reformele structurale în educaţie, asistenţă medicală sau infrastructură sunt mai necesare ca niciodată, pentru a reduce decalajul faţă de economiile dezvoltate”, adaugă Daniel Anghel, Partener, lider servicii fiscale şi juridice PwC România.

Raportul PwC arată că topul beneficiilor este condus, şi în acest an, de tichetele de masă, urmate de cafeaua şi răcoritoarele gratuite, zilele suplimentare de concediu, bonusurile acordate cu diferite ocazii şi abonamentele medicale.

”Beneficiile care erau populare şi înainte de pandemie au rămas în continuare apreciate, în special datorită fiscalităţii avantajoase, dar pachetele de beneficii au început să includă tot mai mult alte facilităţi, în special din categoria sănătăţii şi stării de bine a angajaţilor (”well-being)”, completează Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC România şi coordonatoarea studiului Paywell.

În condiţiile creşterii economice prognozate, digitalizării accelerate şi a schimbărilor în modul de a lucra, analiştii de la PwC se aşteaptă ca piaţa muncii să devină tot mai dificilă pentru angajatori, în special în ceea ce priveşte competenţele necesare proceselor de transformare.

“Presiunea asupra pachetelor de recompensare necesare atragerii şi retenţiei oamenilor este similară perioadei de dinaintea pandemiei şi capătă valenţe noi, în contextul în care flexibilitatea muncii a devenit un criteriu tot mai important în alegerea angajatorului”, mai notează studiul PwC.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO