Profesii

PwC: În premieră, creşterile salariale reale ale românilor au fost negative

PwC: În premieră, creşterile salariale reale ale românilor au fost negative

Autor: Adelina Mihai

28.09.2010, 23:57 91

Salariile angajaţilor din companiile private au crescut anulacesta, în medie, cu 4,3%, însă angajaţii nu au resimţit majorărilesalariale în puterea reală de cumpărare, întrucât inflaţia deaproape 7,6% indică de fapt o creştere negativă, potrivit studiuluisalarial şi de beneficii PayWell România 2010, realizat de firma deaudit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC) România.

"În 2010 vorbim în premieră de o creştere negativă, oamenii aupierdut din puterea lor reală de cumpărare, pentru că inflaţiadepăşeşte prognoza iniţială de majorare salarială. Am constatat căcă ceea ce se bugetează în lunile de final de an diferă deprognozele de la începutul anului, iar creşterea salarialărealizată ulterior este şi mai mică", susţine Horaţiu Cocheci,manager în cadrul diviziei de consultanţă în resurse umane aPwC.

Studiul Paywell este realizat pe un eşantion de 150 de companii,majoritatea multinaţionale, care au peste 140.000 de angajaţi dinnouă sectoare de activitate. Datele au fost culese în primele şaseluni ale anului. Dacă anul trecut creşterile salariale operate decompaniile private (în cuantum de 7,2%) au reuşit să acopere ratainflaţiei (de 5,6%), în acest an creşterile abia dacă acoperăjumătate din valorea ratei inflaţiei.

Oamenii de afaceri susţineau încă de la începutul acestui an căîn 2010 este rândul statului să reducă din cheltuielile salariale,aşa cum a făcut mediul privat încă de anul trecut, prin concedierişi reduceri de salarii.

Cu toate acestea, un procent de 70% din companiile participantela studiul PwC au făcut majorări salariale sau intenţionau să facăanul acesta, restul susţinând că nu au luat încă o decizie în acestsens. Deşi creşterile acordate sunt cu peste 3% mai mici decâtinflaţia, deci nu se resimt în termeni reali în buzunareleangajaţilor, o altă explicaţie pentru acordarea de majorări lasalarii în 2010 o reprezintă promovările şi atragerea de noiangajaţi performanţi.

"Creşterea şomajului a generat mai multă forţă de muncădisponibilă, iar presiunea pe salarii e mai redusă. Dacă în urmă cudoi ani angajaţii din management au luat cea mai mare parte abugetului disponibil pentru creşteri salariale, în 2009 şi 2010angajatorii şi-au dat seama că trebuie să-şi recompenseze mai multangajaţii de pe poziţii de specialist sau pe absolvenţi, pentru căeste nevoie de «sânge proaspăt» în companie", a mai spusCocheci.

Bonusurile contează tot mai puţin

Un trend care se poate observa în politica de remunerare acompaniilor locale în ultimii ani este scăderea procentului pe careîl au bonusul de performanţă şi beneficiile din pachetul totaloferit angajaţilor. Astfel, dacă în 2008 companiile acordaubonusuri de performanţă în cuantum de 20% din pachetul anual total,iar beneficiile însumau 11%, în 2010 ponderea acestora a scăzutdrastic, la 8% pentru bonusurile de performanţă şi la 5% pentrubeneficii.

"Diferenţa majoră faţă de anii anteriori între ceea ce s-aprognozat şi ceea ce s-a realizat efectiv ca politică de bonusare afost în sectoarele FMCG şi retail, unde schema de bonusare ajungeapână la valoarea de trei salarii şi care acum s-a transformat înmai puţin de un salariu", a mai spus Cocheci.

În ceea ce priveşte beneficiile, de patru ani încoace se observăo tendinţă a companiilor de a nu mai acorda cadouri pentru ocaziispeciale angajaţilor sau de a le asigura băuturi răcoritoare şicafea, preferând să le includă în salariile fixe. Totodată, aproape90% din companiile participante la studiu susţin că au păstrattichetele de masă oferite angajaţilor (deşi în perioada în care afost efectuat aceste beneficii nu erau încă impozabile), tichetelerămânând în continuare convenabile din perspectivadeductibilităţilor.

În ceea ce priveşte nivelurile salariale, cel mai bine plătiţirămân angajaţii din Bucureşti, care lucrează în companii cu cifrede afaceri mai mici de 50 mil. euro şi cu mai puţin de 500 deangajaţi. Diferenţele salariale dintre un angajat din Bucureşti şiunul din altă zonă, pe aceleaşi poziţii, sunt cuprinse între 25 şi30%.

Nu ştiu ce vor face în 2011

Deşi companiile din ţările din regiune şi-au ajustat din timppoliticile de creşteri salariale prin comparaţie cu nivelulinflaţiei şi evoluţia PIB-ului, ceea ce le-a oferit posibilitateasă poată acorda şi în 2010, dar şi în 2011, creşteri salarialepeste nivelul inflaţiei, românii încă nu ştiu ce o să facă anulviitor. Numai 42% din participanţii la studiu au spus că au bugetatpentru 2011 creşteri salariale, în medie cu 6,8%. Cu toate acestea,prognoza de creştere este destul de optimistă, având în vedere căBNR crede că la anul vom avea o inflaţie de 3,1%.

"Credem că estimările de creştere raportate pentru anul viitorsunt optimiste, pentru că, în general, creşterile salariale seacordă în funcţie de climatul fiscal, care în acest moment producemari îngrijorări", este de părere Peter de Ruiter, partener şiliderul departamentului de consultanţă fiscală din cadrul PwC. ÎnRusia, Cehia, Polonia sau Slovacia, creşterile salariale au reuşitsă acopere nivelul inflaţiei, tendinţă ce va continua şi anulviitor, însă nu se poate estima ce se va întâmpla în România.

"România are două opţiuni pentru anul viitor: în cazul uneiinflaţii de 8%, creşterile salariale reale vor fi din nou negative,ceea ce înseamnă că vom suferi doi ani consecutiv, iar dacăinflaţia va fi de 4%, ne vom reveni şi noi precum ţările dinregiune. Deocamdată, România face în 2010 ceea ce alte ţări aufăcut în 2009", mai spune Cocheci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO