Profesii

PwC: 1 din 2 manageri de proiect întrevăd adoptarea Inteligenţei Artificiale în profesia lor în următorii cinci ani

Gabriel Voicilă, Partener PwC România şi Oana Stanciu, Senior Manager

Gabriel Voicilă, Partener PwC România şi Oana Stanciu, Senior Manager

Autor: Cristina Bellu

16.12.2020, 11:49 200

Capacitatea organizaţiilor de a integra rapid tehnologia şi instrumentele pe măsură ce acestea se schimbă şi evoluează, reprezintă o trăsătură definitorie în supravieţuirea şi dezvoltarea companiilor în următorii ani.

Astfel, pentru a rămâne competitivă, fiecare organizaţie ar trebui să adopte Inteligenţa Artificială (I)A şi să construiască un ecosistem viabil. Companiile care nu reuşesc să integreze IA nici măcar în anumite segmente operaţionale, în următorii 10 ani, vor rămâne în urmă faţă de competitorii lor, menţionează Gabriel Voicilă, Partener PwC România şi Oana Stanciu, Senior Manager, într-o analiză care are la baza un studiu realizat de PwC România şi International Project Management Association (IPMA).

"Asemenea tuturor funcţiilor, şi managementul de proiect va avea o componenta de automatizare, astfel încât responsabilităţile de rutină vor fi preluate în viitor de IA", spun specialiştii PwC.

Raportul PwC arată că peste jumătate (52%) dintre profesioniştii în management de proiect întrevăd apariţia Asistentului Digital şi adoptarea Inteligenţei Artificiale în profesia lor în următorii cinci ani.

Rolurile care au cea mai mare probabilitatea de a fi preluate de IA în managementul proiectelor, în următorii cinci ani, sunt Project manager assistant (52%) şi Project manager adviser (44%).

În plus, mai mult de jumătate dintre managerii de proiect estimează o accelerare a procesului de digitalizare în mediul de afaceri prin implementarea de soluţii inteligenţa artificială (IA), de la asistenţi digitali, la soluţii autonome ce produc schimbări profunde în modul în care percepem şi utilizăm tehnologia.

Totodată,  peste 56% din respondenţi sunt conştienţi de existenţa unei strategii digitale în cadrul companiilor în care activează, acestea din urmă fiind preocupate de modul în care pot comunica şi valorifica mai bine oportunităţile pe care IA le oferă.

În prezent, doar 4% dintre respondenţi folosesc IA în mod curent, dar aproximativ 65% au un plan de implementare a IA în următoarele 3 până la 6 luni sau au demarat deja proiecte de transformare în acest sens, care implică instrumente de analiză complexe, asistenţi digitali sau RPA (robotic process automation), potrivit datelor PwC.

În acelaşi timp, doar 23% din total respondenţi au experienţă în utilizarea IA în managementul de proiecte, ceea ce indică faptul că adoptarea IA este în fază incipientă. 

Astfel că, pe lângă investiţiile în tehnologie, pe care soluţiile de IA le presupun, sunt necesare investiţii în upskilling (dezvoltarea competenţelor) pentru angajaţi. Talentul şi expertiza internă pentru a dezvolta tipul de ecosistem şi soluţiile care pot maximiza capacităţile IA sunt vitale pentru organizaţiile actuale.

Sondajul a fost derulat în perioada aprilie-august 2020 în rândul a aproximativ 300 de profesionişti implicaţi în coordonarea proiectelor strategice cu componenta tehnologică din principalele ramuri de activitate, pentru a identifica implicaţiile utilizării Inteligenţei Artificiale în managementul proiectelor.

Rezultatele studiului au confirmat astfel că nevoia digitalizării este strâns legată de adoptarea instrumentelor potrivite, dar şi a unui ghid de bune practici, esenţiale pentru a putea crea valoare prin tehnologiile ce utilizează inteligenţa artificială (IA) şi pentru a permite progresul tehnologic şi implicit cel economic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO