Profesii

Prorectorul ASE: Avem peste 3.600 de candidaţi înscrişi la mai puţin de două zile de la începutul admiterii. Unul dintre obiectivele pentru viitor este să atragem mai mulţi studenţi străini

Prorectorul ASE: Avem peste 3.600 de candidaţi...

Autor: Alexandra Cepăreanu

12.07.2018, 22:38 425

​Academia de Studii Economice (ASE), cea mai mare universitate de business de pe plan local, se află în plin proces de admitere a noilor studenţi, iar în mai puţin de două zile de la începutul admiterii numărul candidaţilor a depăşit capacitatea de şcolarizare a instituţiei pentru locurile de la buget.

”În acest an am scos la concurs un număr aproximativ egal cu cel de anul trecut, avem în total în jur de 6.000 de locuri, iar aproximativ jumătate din acestea sunt locuri la buget. Am început înscrierile de ieri (miercuri, 11 iulie – n.red.), iar până în momentul de  faţă am ocupat deja locurile la buget, cu 3.600 de aplicanţi”, a spus Dorel Paraschiv, prorectorul ASE, în cadrul emisiunii online de business ZF Live de joi.

Procesul de admitere la ASE are loc în perioada 11- 16 iulie 2018.

În prezent, ASE are 11 facultăţi în care învaţă circa 20.500 de studenţi la licenţă, masterat şi doctorat. Obiectivele de viitor ale instituţiei vizează consolidarea poziţiei pe piaţa locală, dar şi creşterea gradului de internaţionalizare, prin atragerea mai multor studenţi străini.

”Ne propunem să ne consolidăm poziţia de lider pe piaţă ca instituţie de studii superioare în domeniul economic. Conform clasamentelor internaţionale realizate de QS, suntem universitatea clasată pe primul loc în ceea ce priveşte relaţia cu angajatorii. Totodată, ne propunem  o internaţionalizare mai puternică şi ne dorim să atragem mai mulţi studenţi străini. În prezent, avem în jur de 600 de studenţi străini, însă este o cifră mică comparativ cu capacitatea noastră”, a mai spus Dorel Paraschiv. Cei mai mulţi studenţi străini care învaţă la facultăţile ASE provin din state ale UE, din Republica Moldova, dar au început să se înscrie la cursurile universităţii şi studenţi din China, Japonia sau America.

Pentru a se alinia mai bine pregătirea studenţilor de cerinţele de pe piaţa muncii, în cadrul ASE a fost creat un Consiliu Consultativ din care fac parte reprezentanţi ai companiilor multinaţionale, dar şi antreprenori, care participă la discuţii pe tema planurilor de învăţământ şi ale competenţelor pe care studenţii ar trebui să le deprindă în timpul facultăţii.

”Aceste discuţii conduc concret la modificarea planului de învăţământ. De exemplu, putem introduce noi discipline, ore suplimentare pentru anumite discipline, studiul facultativ al disciplinelor străine, participarea speakerilor din cadrul companiilor în cadrul cursurilor etc.”, a mai spus Dorel Paraschiv.

De altfel, principalele provocări ale studenţilor sunt legate de oportunitatea de a-şi găsi şi un loc de muncă în domeniul studiat, iar ASE a încheiat parteneriate atât cu sectorul public cât şi cu sectorul privat, oferindu-le locuri de practică şi mai departe oportunitatea de angajare.

”În cadrul universităţii avem o mare deschidere către zona de practică în companii. De asemenea, vin la cursuri oameni importanţi din companii pentru a le vorbi studenţilor despre ce înseamnă un business. (...) Am făcut o analiză anul trecut care ne-a arătat că peste 55% dintre absolvenţi se angajează în primele trei luni de la absolvirea ciclului de licenţă. În cazul studenţilor de la masterat şi doctorat, majoritatea sunt deja angajaţi în domeniile pe care le studiază”, a explicat Dragoş Stoica, preşedintele senatului studenţesc al ASE, în cadrul ZF Live.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO