Profesii

Program de burse pentru analistii financiari

01.11.2004, 00:00 25



CFA Institute, administratorul Chartered Financial Analyst Program - CFA, si Asociatia Romana a Analistilor Financiari (ARAF)au lansat programul de burse pentru examenele din iunie 2005.



Un titlu de analist financiar certificat - Chartered Financial Analyst (CFA), este un pas necesar pentru cei care doresc sa intre sau sa avanseze in domeniul financiar, fie ca si-au propus sa ramana in tara sau sa lucreze in strainatate.



Titlul de CFA este o distinctie recunoscuta si apreciata de angajatori, respectata de organismele de reglementare a pietelor financiare si din ce in ce mai mult de investitorii privati. Pentru a obtine aceasta certificare, candidatii trebuie sa promoveze o serie de trei examene, organizate de CFA Institute, o asociatie non-profit globala cu sediul central in SUA, si sa acumuleze o experienta profesionala relevanta de trei ani.



Pentru sesiunea iunie 2005 vor fi scoase la concurs cinci burse, fiecare constand in contravaloarea taxei de inregistrare in CFA Program si o reducere a taxei de examen. Costul inscrierii si al examenului pentru primul nivel al programului este de 800 de dolari pentru candidatii care se inregistreaza pana pe 15 decembrie 2004 si de 1.100 de dolari pentru cei care se inregistreaza pana pe 15 martie 2005. Candidatii selectati pentru burse vor plati 150 de dolari, restul fiind suportata de CFA Institute. Bursele se adreseaza atat celor care doresc sa se inscrie pentru prima data in program, cat si celor care sunt deja inscrisi si doresc o reducere a taxei de examen.



"Pe masura ce piata se va dezvolta si cadrul legal va deveni mai stabil, clar si transparent, informatia financiara va fi tot mai accesibila si din ce in ce mai multe companii vor apela la piata publica de capital sau la sursele de finantare ale institutiilor financiare. In aceste conditii va fi nevoie de tot mai multi analisti financiari pentru a asigura functionarea cat mai eficienta a pietei financiare si investirea cat mai buna a banilor bancilor, societatilor de asigurari, a fondurilor de pensii sau de investitii. Prin acest program de burse, CFA incearca sa-i atraga pe cei mai inteligenti catre profesia de analist financiar", a declarat Emil Lazar, vicepresedintele ARAF.



Candidatii trebuie sa detina o diploma universitara si sa cunoasca bine limba engleza. In plus, experienta in sectorul investitiilor financiare constituie un avantaj. Pentru inscrierea in programul de burse, candidatii trebuie sa trimita un CV pana pe 6 noiembrie la adersa emil.lazar@myrealbox.com. "Dupa primirea CV-urilor, comitetul de burse va face o selectie, iar candidatii care trec de aceasta faza sunt chemati la un interviu", a mai spus Emil Lazar.



Pe parcursul acestor trei examene de certificare se testeaza atat capacitatea candidatilor de a asimila cunostintele din planul de studiu, cat si abilitatea de a aplica aceste cunostinte in cadrul procesului decizional privind investitiile.



La nivelul I, examenele CFA sunt centrate pe testarea instrumentelor de investitii: economie, metode econometrice (cantitative), analiza situatiilor financiare si contabilitate, finantarea corporatiilor.



La nivelul al doilea accentul se pune pe evaluarea titlurilor financiare: analiza actiunilor, obligatiunilor, dar si a unor instrumente mai complexe, cum sunt cele derivate.



Ultimul din cele trei examene de CFA testeaza in special cunostintele de administrare a portofoliilor de investitii financiare, de aplicare a instrumentelor de analiza si de evaluare a titlurilor financiare in contextul raportului risc/castig al portofoliului de titluri. Fiecare examen include o sectiune de testare teoretica si probleme de Etica si Standarde Profesionale.



Cele mai frecvente ocupatii pe care le au detinatorii titlului de Chartered Financial Analyst sunt de Director Executiv, Director Financiar, Director de Investitii, Manager de Portofoliu, Analist (de titluri financiare sau de credite), Consultant.



Detinatorii titlului de CFA lucreaza pentru banci comerciale, institutii financiare, societati de administrare a investitiilor, firme de consultanta, audit, companii de brokeraj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO