Profesii

Premieră. A paisprezecea ediţie a conferinţei de resurse umane a Ziarului Financiar HR Trends 2020 a fost integral video online: 60.000 de afişări, 40.000 de unici, 2.900 de simultani pe zf.ro la vârful de trafic de la ora 11.00

Cei doi moderatori - Sorin Pâslaru, redactor-şef al ZF şi Adelina Mihai, editor ZF, împreună cu cei zece speakeri prezenţi în cadrul evenimentului au dezbătut cele mai fierbinţi subiecte de pe piaţa muncii şi din departamentul de resurse umane într-un nou format - videoconferinţă.

Cei doi moderatori - Sorin Pâslaru, redactor-şef al ZF şi Adelina Mihai, editor ZF, împreună cu cei zece speakeri prezenţi în cadrul evenimentului au dezbătut cele mai fierbinţi subiecte de pe piaţa muncii şi din departamentul de resurse umane într-un nou format - videoconferinţă.

Autor: Alexandra Cepăreanu

27.03.2020, 00:08 1118

♦ După sute de evenimente în săli de conferinţe reale realizate în cei 22 de ani de activitate, Ziarul Financiar a organizat miercuri, 25.03.2020, cea de-a 14-a ediţie a evenimentului HR Trends în exclusivitate prin videoconferinţă transmisă pe zf.ro şi facebook/Ziarul Financiar.

Timp de aproximativ trei ore şi jumătate, cei doi moderatori, Sorin Pâslaru, redactor-şef şi Adelina Mihai, editor resurse umane, împreună cu cei 10 speakeri prezenţi în cadrul evenimentului au dezbătut cele mai fierbinţi subiecte de pe piaţa muncii astăzi: provocările digitalizării, ale telemuncii şi cum să transmiţi încredere oamenilor în plină criză.

Peste 40.000 de vizitatori unici au urmărit videoconferinţa HR Trends, dintre care aproape 10.000 pe zf.ro şi 30.000 pe facebook/Ziarul Financiar şi au adresat 80 de comentarii şi întrebări participanţilor.

Conferinţa s-a desfăşurat miercuri 25 martie între orele 10.00 şi 13.30. Din punct de vedere tehnic, conferinţa a fost organizată de Mediafax Group împreună cu partenerul Blitz Technology.

Invitat principal a fost Andreea Baciu, VP of Global Talent Development la UiPath, iar ceilalţi speakeri au fost Mihai Găvan, HCM Global sales director al TotalSoft, Aurelian Chitez, sales manager al Romanian Software, Carmen Dumitrache, director executiv Resurse Umane la Telekom Romania, Adrian Dinu, fondator al Creasoft, Florin Godean, country manager al Adecco Romania & Ungaria, Mugur Tolici, director Resurse Umane la BNR, Cristina Anculescu HR director al UNIQA Asigurări, Florin Radulescu, partener al Ascendis şi Ştefan Vâju, business transformation manager al APS.

Tema conferinţei a fost „Angajaţii şi angajatorii, faţă în faţă cu digitalizarea în vreme de criză“ şi s-a discutat despre rolul roboţilor în creşterea productivităţii muncii, cum se măsoară performanţa oamenilor în vreme de criză, avântul neaşteptat al telemuncii, impact pentru business şi top 5 priorităţi de pe agenda oamenilor de HR în primăvara lui 2020.

Partenerii conferinţei au fost Telekom România, Totalsoft, Roma­nian Soft­ware, Creasoft şi Active Power Solutions (APS).

„Am decis să păstrăm neschimbată data conferinţei de HR, pe care o facem de 14 ani încoace, pentru a arăta că ne putem adapta şi putem găsi soluţii astfel încât să fim, ca şi până acum, furnizorul numărul unu de informaţie de business din România. Ne-am mutat cu totul în video online. Mulţumim partenerilor, cititorilor, echipei de organizare şi echipei tehnice pentru implicarea în acest eveniment. Subiectele pe care doar le analizam ca tendinţe în conferinţele off-line anterioare, precum telemunca şi digitalizarea, au devenit astăzi o realitate pentru peste 1,5 milioane de angajaţi din economie“, a declarat Sorin Pâslaru, redactor-şef al ZF.

Deşi a scris ani la rând despre munca de acasă ca fiind un beneficiu extrasalarial oferit de companii angajaţilor lor, Adelina Mihai, editor ZF, spune că nu se aştepta să practice această formă de muncă în cadrul conferinţei de resurse umane, la care ia parte de 11 ediţii.

„Am scris ani de zile despre telemuncă şi despre companiile care ofereau acest beneficiu angajaţilor, ca metodă de recompensare. Dar nu m-am gândit nicio clipă că voi ajunge să practic, ca jurnalist, telemunca în cadrul conferinţei noastre anuale de resurse umane. La vremuri noi, ne-am adaptat. La fel au făcut şi cei care ne-au fost alături, fie ca speakeri, fie ca participanţi /telespectatori. Primul eveniment din seria de videoconferinţe ZF ne-a arătat o certitudine: chiar dacă vom reveni, nu ştim când, în offline, vom aduce informaţia de business cititorilor şi telespectatorilor noştri în toate mediile posibile“, a declarat  Adelina Mihai.

Cristina Anculescu, HR Director în cadrul companiei UNIQA Asigurări, speaker în cadrul videoconferinţei HR Trends, spune că mesajul cel mai important cu care a rămas în urma participării la videoconferinţă este că „roboţii ne pot ajuta să diminuăm munca de rutină care nu aduce valoare adăugată, iar noi, ca oameni de HR, ne putem concentra pe ceea ce contează pentru echipe şi angajaţi, lucruri ce nu se regăsesc în zona operaţională, ci în zona de interacţiune umană.“

„Mi-a plăcut intervenţia colegei de la UiPath, Andreea Baciu. Pe parcursul video­conferinţei au venit idei interesante despre cum să gestionezi echipele care muncesc de acasă. Şi partea de digitalizare mi-a plăcut în mod deosebit. Mi s-a părut că mai mulţi interlocutori au mers către zona de control şi mi-ar fi plăcut să se discute mai mult şi pe zona de încredere. Pentru că poţi să ai cele mai bune metode de control, dar dacă nu ai manageri care să ofere încredere oamenilor şi nu ai cultura organizaţională, degeaba con­trolezi salariaţii. Înainte de criza provocată de coronavirus, cred că cea mai mare barieră a muncii de acasă a fost această neîncredere. Managerii au avut parte de un duş rece când au văzut că se poate munci şi de acasă, iar lucrurile merg chiar bine. Noi nu am simţit diferenţe atunci când angajaţii au fost nevoiţi să muncească de acasă“, a declarat Cristina Anculescu de la Uniqa.

De asemenea, Ştefan Vâju, business transformation manager APS şi LIH (Life is Hard), consideră că în astfel de perioade, în care interacţiunea umană este constrânsă, videoconferinţele sunt o metodă utilă de a păstra legătura umană cu publicul.

„Aceste videoconferinţe sunt foarte utile şi ajută foarte mult. Ajută mult şi din perspec­tiva contactului vizual cu cei care se uită la noi, pot vedea mimica. În aceste perioade este nevoie de astfel de video­conferinţe pentru a putea menţine o interacţiune cu publicul şi cu clienţii“, a spus Ştefan Vâju.

Alexandru Matei, publisher ZF, spune că organizarea videoconferinţei HR Trends a fost posibilă deoarece Ziarul Financiar avea deja infrastructura şi tehnologia video necesare. „Nevoia de a organiza HR Trends 2020 într-un nou format, complet video online, a apărut brusc, dar ne-am adaptat. La începutul lunii martie discutam cu partenerii despre eveniment, sala de conferinţe de la hotel, activări la conferinţă, ieri organizam prima videoconferinţă din portofoliul ZF. Privind în urmă, nu ne-a fost greu. Aveam de partea noastră infrastructura şi tehnologia video - Ziarul Financiar realiza înainte de această perioadă 3 emisiuni video zilnice, acum numărul acestora este de 5-6, şi jurnalişti cu experienţă în moderarea de evenimente şi emisiuni. Aşadar, adaptarea a fost uşoară, iar această experienţă ne-a arătat că putem pune la dispoziţia partenerilor noştri un nou format de comunicare adaptat la situaţia curentă. Pentru că businessul continuă, se adaptează, noi, ca jurnalişti, suntem la datorie pentru a arăta acest lucru: pe site, în e-paper, prin intermediul emisiunilor video şi al videoconferinţelor“, a declarat Alexandru Matei.

În contextul crizei generate de coronavirus şi pentru a respecta deciziile impuse de guvern de a păstra distanţa socială, astfel încât să se limiteze răspândirea virusului COVID-19, Ziarul Financiar a dezvoltat un serviciu de videoconferinţe ce facilitează comunicarea în mediul de business.

„Producţia unui eveniment de amploare nu a fost niciodată un lucru simplu şi uşor din punct de vedere tehnic. Mai ales în contextul actual, când totul trebuie să fie pe cât posibil online. Brief-ul nostru a fost să realizăm un eveniment cu moderatori şi invitaţi (mulţi), folosind echipamentele personale, cu întrebări şi răspunsuri, producţie live complet remote, transformată într-o transmisie impecabilă, sincronizată la secundă. Provocarea nu a fost numai de ordin tehnic cât şi relaţional. Nimic nu ar fi fost posibil fără munca în echipă şi sprijinul tuturor colegilor din departamentul de producţie evenimente, graficieni şi editori video, tehnic & IT, editorial cât şi implicarea şi dedicarea partenerilor noştri. Colaborarea între departamentul tehnic, producţia de evenimente şi moderatori a fost <elementul cheie> ce a făcut diferenţa. Pentru producţia acestui eveniment de succes, care să devină un reper, a trebuit să folosim şi să adaptăm tot know-how-ul acumulat în peste 20 de ani de experienţă în materie de IT, videoconferinţe, broadcast TV şi realizare tehnică de eveniment. Ne-am asigurat şi am verificat riguros că vom acoperi incidentele, chiar şi cele ce ţineau de conexiunea de internet, moderatorii au avut back-up real şi virtual, pentru a putea livra un produs outstanding”, a declarat Lucian Dimitriu, director tehnic Mediafax Group.

„Acest eveniment a fost cu totul diferit faţă de zecile de conferinţe pe care le-am transmis în ultimii ani pentru partenerii noştri de la Mediafax Group. A trebui să ne adaptăm soluţiile tehnice astfel încât ele să funcţioneze în condiţii mai greu de controlat (cum sunt cele ale invitaţilor care au fost forţaţi de împrejurări să lucreze de acasă) şi într-un format total diferit faţă de cel normal, în care toţi participanţii se află în aceeaşi sală. Mai mult decât atât, am reuşit să organizăm totul într-un timp foarte scurt menţinând standardele înalte de calitate cu care ne-am obişnuit clienţii”, a declarat Claudiu Paraschiv, managing director în cadrul Blitz Technology.

 

Ce a însemnat videoconferinţa HR Trends din punctul de vedere al audienţei

Corina Costache, analist research, Mediafax Group:

► Videoconferinţa a avut 61.833 de afişări, dintre care 28.033 au fost pe site-ul ZF.ro şi 33.800 pe pagina de Facebook. Numărul de afişări este important pentru că advertiser-ul este interesat ca mesajul lui să fie văzut de cât mai multe persoane şi de cât mai multe ori.

► Apreciem că au fost 40.000 de oameni care s-au uitat mai mult sau mai puţin, dintre care 9.000 pe site şi 31.000 pe Facebook.

► Datele arată acum diferenţa de utilizare a celor două medii: pe zf.ro am avut circa 9.000 de unici care au făcut în medie 3,14 afişări, aceştia fiind nucleul dur de cititori ai ZF, care au mai întrerupt câteodată urmărirea emisiunii în cele 3 ore şi jumătate, dar au rămas alături.

► Utilizatorii de Facebook, în număr mult mai mare, 31.000 au generat 33.800 de afişări pentru că au consumat emisiunea în news feed. Vârful de audienţă pe Facebook a fost la ora 10:08, de 403 persoane. Reach-ul a fost foarte mare, deci mesajul unui advertiser poate atinge un număr la fel de mare ca o emisiune la televizor.

► 40.000 de persoane care au urmărit în total emisiunea pe zf.ro şi facebook/Ziarul Financiar înseamnă 0,4 puncte de rating pentru publicul urban de 10 milioane de spectatori şi 0,8 puncte pentru publicul comercial 18-49 de ani.

► Vârful de audienţă al emisiunii pe site-ul zf.ro a fost 2.900, la ora 11.00, cel mai mare din istoria zf.ro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO