Profesii

Pregatiri pentru Bursa generala a locurilor de munca

29.03.2004, 00:00 17



Aproape 1.000 de agenti economici isi anuntasera saptamana trecuta participarea la Bursa generala a locurilor de munca pe care Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) o organizeaza pe 2 aprilie, la nivel national. Acestia ofera circa 12.500 de locuri de munca, aproape 400 fiind destinate persoanelor cu studii superioare.



Principalele meserii pentru persoanele cu studii superioare sunt: inspector asigurare - 41 locuri de munca, agent asigurare - 29, consilier financiar - 21, economist - 11, consultant financiar - 10 locuri de munca. De asemenea, mai sunt oferite 166 locuri de munca pentru ingineri in diverse ramuri de activitate (industria textila, industria chimica, industria de prelucrare a lemnului).



In ceea ce priveste ramurile de activitate pentru care sunt oferite locuri de munca acestea sunt: constructii - 63 locuri de munca, activitati de asigurare si ale caselor de pensii - 61, alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor - 32, industria confectiilor din textile, blanuri si piele - 23, industria altor mijloace de transport - 21, industria de prelucrare a lemnului - 20, informatica si activitati conexe - 13, activitati ale institutiilor financiare si bancare -12 locuri de munca.



Cele mai multe locuri de munca sunt oferite in Iasi 1.894, Calarasi - 925, Constanta - 867, Teleorman 612 si Bucuresti 610.



ANOFM precizeaza ca aceste date s-au inregistrat la inceputul saptamanii trecute si ca, pana la data desfasurarii bursei generale a locurilor de munca, numarul locurilor de munca si al agentilor economici participanti sa creasca.



Anul acesta, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va mai organiza inca cinci burse ale locurilor de munca printre care se numara Bursa locurilor de munca pentru studenti - 7 mai, Bursa locurilor de munca pentru absolventi - 24 septembrie si, in premiera, Bursa locurilor de munca pentru persoanele peste 45 de ani - 15 octombrie.



Ultima Bursa a locurilor de munca a fost organizata la inceputul lunii martie exclusiv pentru femei. La aceasta au participat aproape 50.000 de femei fara serviciu in conditiile in care oferta de anul acesta a fost mult mai substantiala fata de cea din 2003, crescand cu peste 7.000 de locuri de munca. Industria textila a dominat si in acest an oferta de munca, fiind urmata de sectorul serviciilor. In plus, oferta de munca pentru femeile cu studii superioare a crescut la aproape zece la suta din oferta totala de locuri de munca.



Autoritatile si-au propus ca anul acesta sa fie incadrate in munca circa 350.000 de persoane, situatie in care piata fortei de munca se va echilibra. In prezent, aproximativ 4,8 milioane de salariati sustin, prin contributia la bugetul asigurarilor sociale, peste 6,2 milioane de pensionari. Incadrarea in munca a peste trei sute de mii de persoane ar insemna atingerea pragului psihologic de cinci milioane de salariati, cu efecte si asupra gradului de ocupare a fortei de munca.



Potrivit datelor ANOFM, in anul 2003 peste 370.000 de persoane si-au pierdut locul de munca, fie prin disponibilizari individuale (288.051persoane), fie prin prin disponibilizari colective de munca, ca urmare aproceselor de restructurare economica si privatizare (82.471 depersoane).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO