Profesii

Prea putine facilitati fiscale pentru bursele private

15.11.2004, 00:00 25



Legea burselor private, intrata in vigoare la inceputul lunii octombrie prevede o serie de facilitati fiscale pentru companiile care decid sa sprijine financiar pentru studii, dar expertii spun ca prevederile legislative avantajeaza in special cursantii.



"Noua reglementare urmeaza sa avantajeze pentru moment doar beneficiarii acestor burse care vor avea un cadru contractual mai clar definit, intrucat, in ceea ce priveste sponsorii, acestora nu li se instituie facilitati fiscale, altele decat cele care au fost oricum recunoscute pana in prezent de Codul Fiscal", spun expertii casei de avocatura Popovici & Asociatii.



Astfel, chiar daca legea descrie principiul deductibilitatii fiscale a sumelor utilizate pentru acordarea burselor private, ea nu face in fapt decat sa reitereze limitele deductibilitatii pentru sponsorizare stabilite deja de reglementarile fiscale in vigoare si anticipate pentru perioada de dupa 1 ianuarie 2005 (limita de 3% din cifra de afaceri si fara sa depaseasca 20% din impozitul pe profit).



"De asemenea, neimpozitarea sumelor obtinute prin intermediul bursei private nu este o noutate nici din perspectiva beneficiarului, aceasta categorie de venituri fiind inclusa dintotdeauna in cadrul veniturilor neimpozabile. In consecinta, cu toate ca in prezent exista deja obiceiul unor agenti economici privati romani de a acorda studentilor burse de studii pentru domeniile in care acestia isi exercita activitatea economica, iar cheltuielile cu pregatirea si specializarea profesionala intrec in multe cazuri limitele deductibilitatii, noua lege privind bursele private nu reuseste sa constituie un stimulent real pentru cresterea sponsorizarilor in scop educational, tocmai din pricina faptului ca nu a crescut procentul de deductibilitate aferent acestor sume", spun reprezentantii casei de avocatura Popovici & Asociatii.



Legea prevede ca bursa privata va putea fi acordata numai in baza unui contract care sa cuprinda clauzele privind modul in care beneficiarul trebuie sa-si indeplineasca obligatiile de studiu, cuantumul acesteia, durata pentru care se acorda si eventuala obligatie a beneficiarului de a lucra la finalizarea studiilor prin angajare pentru o anumita perioada pentru firma care acorda bursa.



Cuantumul minim lunar al bursei a fost stabilit la nivelul salariului minim pe economie (in prezent 2,8 mil. lei), cu obligativitatea ca suma sa acopere cel putin cheltuielile cu masa, cazare sau de intretinere.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO