Profesii

Piaţa muncii dintr-o privire: Salariile în cele mai importante 35 de industrii din România. Cele mai întâlnite 50 de job-uri pe piaţa muncii. În ce industrii s-au făcut angajări şi concedieri în 2013

Autor: Alexandru Matei

17.07.2014, 14:38 4957

Cele mai mari salarii se câştigă în industria petrolieră şi a gazelor, unde în luna mai salariul mediu net a fost de 5.512 lei, cele mai mici salarii fiind în industria ospitalieră (959 de lei), conform datelor de la statistică.

Ziarul Financiar vine în ajutorul absolvenţilor de liceu care se înscriu în aceste zile la facultate şi a realizat un infografic cu salariile în cele mai importante sectoare ale economiei, a celor mai întâlnite locuri de muncă şi a sectoarelor care au făcut angajări şi concedieri anul trecut.

Pe lângă salarii, este importantă şi capaitatea de absorbţie a forţei  de muncă, la acest capitol conducând detaşat industria IT, unde există o cerere foarte mare pentru softişti.

Unu din opt angajaţi din România este vânzător, lucrător comercial, şofer sau muncitor necalificat în industria confecţiilor, numărul total de salariaţi care au în prezent aceste slujbe fiind de aproape 650.000 de persoane, potrivit datelor extrase de Inspecţia Muncii din aplicaţia Revisal (softul care numără salariaţii şi contractele de muncă active din economie).

Cei mai mulţi angajaţi români ocupă funcţia de vânzător, având în vedere că pentru această ocupaţie există  peste 160.000 de salariaţi pentru care companiile plătesc taxele şi impozitele „la zi“, majoritatea (98%) lucrând în sectorul privat.

De asemenea, peste 65.000 de salariaţi români lucrează ca agenţi de vânzări.

(click pe poză pentru varianta mărită)

Cele mai întâlnite slujbe pe piaţa muncii din România

Unde s-a angajat şi unde s-au făcut concedieri în 2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO