Profesii

Peste 300 de noi ocupatii in COR

18.08.2003, 00:00 36



Peste 300 de noi ocupatii au fost recunoscute oficial fiind inregistrate in nomenclatorul Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR). Potrivit unui ordin comun al ministrului muncii si al presedintelui Institutului National de Statistica, publicat recent in Monitorul Oficial, nomenclatorul a fost completat cu 301 noi ocupatii, pentru unele dintre acestea fiind create grupe de baza spaciale. Astfel au fost inregistrate ocupatii precum analist cumparari, art director, auditor intern, director comercial, director economic, director adjunct, director de imagine, director magazin, director proiect, director vanzari, expert armonizare legislativa, reprezentant comercial, sef corp executori bancari, manager achizitii, manager aprovizionare, manager financiar, manager zona, manager proiect, manager marketing, manager resurse umane sau manger proiect informatic. Printre grupele noi de baza se numara: grupa 2413 - specialisti in logistica (in sarcina carora intra stabilrea, lansarea si urmarirea programelor de fabricatie; gestioneaza aprovizionarea intre client si furnizor etc.), grupa 2414 - specialisti in cumparari de produse, repere, ansamble si subansamble (acestia stabilesc listele cu furnizorii potentiale, negociaza preturile, incheie contracte etc.) si grupa 3476 - tehnicieni in domeniul publicitatii - se ocupa de realizarea strategiei de creatie, intocmesc planurile media, cumpara in conditii favorabile spatii media, aleg furnizorii, intocmesc bugetul, analizeaza competitorii, pastreaza relatia cu clientul.



COR este un nomenclator a carui utilizare este obligatorie pentru ordonarea si evidenta informatiilor referitoare la ocupatiile practicate in cadrul economiei nationale. COR are rolul de a asigura informatii la nivelul de detaliere cerut pentru gestionarea fortei de munca; faciliteaza identificarea unitara a ocupatiilor din Romania; asigura comparabilitatea cu datele statistice internationale etc. Utilizarea codurilor COR este obligatorie pentru toate organele administratiei publice centrale si locale, unitati bugetare, agenti economici indiferent de forma de proprietate, organizatii patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatii, asociatii, persoane fizice si juridice.



Noul Cod al muncii prevede ca este obligatorie utilizarea COR la completarea documentelor oficiale, inclusiv la completarea contractului individual de munca. De asemenea, registrul de evidenta a salariatilor trebuie sa contina si codul ocupatiei respective prevazuta in COR. In situati in care anumite ocupatii nu exista in acest nomenclator, ele pot fi inregistrate la cerere.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO