Profesii

Peste 19.000 de planuri de afaceri depuse în cadrul programului Start-up Nation

Peste 19.000 de planuri de afaceri depuse în cadrul...

Autor: Mona Scarisoreanu

17.07.2017, 11:58 2002

“Au fost depuse 19.296 de planuri de afaceri, din care 34% (6.539) au fost înregistrate în ultima zi. Aplicaţia a fost suprasolicitată în ultima zi, dar totul a decurs bine. Peste 10.000 de planuri de afaceri sunt în aşteptare”, a declarat, luni, 17 iulie, într-o conferinţă de presă, Ilan Laufer, ministru pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Pentru programul Start-up Nation au fost alocate 500 milioane de lei din fonduri europene şi 1,2 miliade de lei din fonduri de la bugetul de stat. Vor fi create peste 44.000 de locuri de muncă nou create.

S-a alocat punctaj suplimentar tinerilor abovenţi de după 2012. Conform ministrului Laufer, se vor crea peste 3.500 de locuri de muncă pentru această categorie.

Astfel, la punctaje egale, departajarea proiectelor se va face în funcţie de numărul de locuri de muncă nou create, numărul de locuri de muncă create pentru persoanele defavorizate sau tineri absolvenţi, achiziţia de echipamente tehnologice, activitatea pentru care este solicitată finanţarea şi data şi ora înscrierii.

“Am convingerea că vom reuşi o aborbţie de 100% a fondurilor europene alocate pentru programul Start-up Nation. Şi sunt convins că putem absorbi şi fondurile locate de la bugetul national pentru acest program. Este un program care are un rezultat fără precedent în istoria României şi vom face analiză să vedem dacă mai există în Europa un astfel de program pentru IMM-uri. Avem un potenţial maxim de 45.000 de locuri de muncă nou create dacă am finanţa toate planurile de afaceri şi o cerere de finanţare de un milliard de dolari, adică 3,7 miliarde de lei. Încerc să găsesc soluţii alternative pentru cei care au depus dosarele, dar nu vor primi finanţare”, a precizat Laufer.

Implementarea proiectului în mediu urban -77,8% şi 22,9% din mediul rural. 76,19% sunt din mediul urban vor intra la finanţare. Peste 55% dintre antreprenori au sub 35 de ani, iar cele care au intrat la finanţare 56% au sub această vârstă.

În Bucureşti au fost depuse 2.928 de proiecte (1339 aprobate), Cluj 2.289 (1250 aprobate), iar Timiş 885.

“Pentru parteneriatul cu băncile: BCR, CEC Bank şi Banca Transilvania s-au depus ofertele şi în câteva săptămâni vom semna acordul de parteneriat. În acest moment negociem cu partenerii condiţiile finale. Beneficiarii care intră la finanţare nu vor garanta cu bunurile personale şi nu vor aştepta finanţarea după ureche. Următorul pas este verificarea eligibilităţii dosarelor. Am anticipat că este nevoie de 45 de zile pentru verificarea tuturor dosarelor. În termen de două săptămâni doresc să începem semnarea contractelor de finanţare”, a spus ministrul Laufer.

Acesta a adăugat: “Banca va acorda creditul punte, iar beneficiarii vor închide creditul după ce va fi făcută o certificare de cei de la Certificare şi nu vor exista rate. În teritoriu sunt 80 de oameni care lucrează la evaluare. În plus, echipa din minister lucrează la acsete dosare. Mai am de gând să aduc în echipă personal suplimentar. Avem depretul să facem angajări fiind o instituţie nou creată. Avem o suplimentare de 135 de posturi”.

Cei care nu vor reuşi să ducă la bun sfârşit acest proiect, partenerii au garanţie de 80% pentru creditul punte. Statul va recupera ce va putea. Antreprenorul după perioada de implementare au obligaţia să menţină locurile de muncă pentru doi ani de zile, iar echipamentele trebuie să nu le înstrăineze timp de trei ani. Dacă sunt îndeplinite aceste condiţii statul nu se va întoarce împotriva lor, a adăugat acesta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO