Profesii

Peste 1.400 de medici au cerut avize pentru a pleca din ţară în acest an. „Noi investim în pregătirea doctorilor pentru a-i trimite în ţări mai bogate.“

Peste 1.400 de medici au cerut avize pentru a pleca din...

Autor: Georgiana Mihalache

29.11.2016, 21:00 85

Colegiul Medicilor din România (CMR) a eliberat peste 1.400 de documente necesare practicării medicinei în străinătate în primele nouă luni din acest an, cifră care demonstrează că exodul medicilor români peste graniţe nu poate fi oprit.

În total, în ultimii şase ani 14.700 de medici au solicitat de la CMR  actele necesare pentru a putea profesa în afara ţării, cel mai mare număr fiind înregistrat în 2011, când aproape 3.000 de doctori au fost interesaţi să plece din ţară.

„Dacă eşti umilit în fel şi chip în ţara ta, dar eşti valorizat şi respectat altfel în altă ţară, este foarte simplu: trebuie să te duci în altă ţară. La capitolul politică de sănătate, faptul că noi investim în pregătirea doctorilor pentru ţări mai bogate este din start un nonsens. Noi trebuie să ne pregătim doctorii pentru noi, nu să pregătim oameni la nivelul cel mai înalt pentru a-i catapulta prin altă ţară”, a spus Dan Ulmeanu, medic chirurg la Regina Maria.

Salariul mediu net în sistemul de sănătate din România este de 2.076 de lei (470 de euro), aproape de media pe economie, după ce a crescut cu 30% în ultimul an, ritm dublu faţă de creşterea salariului mediu pe economie. Chiar şi aşa, un medic specialist în Germania poate ajunge la venituri de 4.000 de euro, iar nivelul ridicat de pregătire şi specializare creşte şi nivelul salarial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO