Profesii

Pedersen&Partners: Criza financiara nu ne-a afectat. Deocamdata

Pedersen&Partners: Criza financiara nu ne-a afectat. Deocamdata
24.10.2008, 17:07 39

Pedersen & Partners, una dintre cele mai mari companii de executive search din Europa Centrala si de Est, care activeaza de patru ani pe piata locala, nu a resimtit inca efectele crizei financiare.

"Cifrele pe luna septembrie nu au aratat nicio schimbare semnificativa. Deocamdata nu a existat niciun impact, poate mai tarziu ne va afecta. Tarile asupra carora criza va avea cel mai mare impact sunt America si Marea Britanie, insa Europa de Est va fi afectata mai putin", crede Poul Pedersen, managing partner al companiei de executive search Pedersen & Partners, care are 34 de birouri pe teritoriul a 33 de tari.
Pedersen a fost prezent la Bucuresti cu ocazia unei intalniri a 115 angajati din toate birourile din lume pentru a discuta despre viitoarea strategie a companiei.
Biroul din Bucuresti este al cincilea pe care compania l-a deschis, acesta fiind si sediul central al companiei in regiunea de est. Pe plan local exista aproximativ 15 persoane cu care compania colaboreaza, iar finalizarea unui proiect de executive search dureaza intre patru si cinci saptamani.
"Veniturile pe care le aduce Romania reprezinta intre 5 si 10% din cifra de afaceri globala a companiei. Birourile care contribuie cu acelasi procent sunt cele din Praga, Moscova, Istanbul si Kiev", a mai spus Pedersen. Compania a deschis recent inca un birou in Dubai si intentioneaza sa mai deschida cel putin zece birouri in urmatorii ani, in Africa si Orientul Mijlociu.
De asemenea, pe plan local urmeaza o perioada de consolidare, in timpul careia probabil nu vom mai vedea aceleasi cresteri salariale ca acum cativa ani.
"In urmatorii doi ani va exista o consolidare a mai multor industrii, multe vor disparea pentru ca va fi greu sa supravietuiesti. Cu toate acestea, exista foarte mult potential pe piata locala. De asemenea, va exista un upgrade in ceea ce priveste nevoia de training", a afirmat Ulrik Rasmussen (foto), responsabilul pe Europa de Sud-Est al companiei, care coordoneaza tari ca Bulgaria, Grecia, Albania, dar si Romania. Totodata, Rasmussen este de parere ca managerii de pe piata locala nu au fost inca nevoiti sa-si puna in valoare abilitatile, intrucat piata a fost in crestere. Insa odata ce piata se va consolida, acestia va trebui sa fie mai bine pregatiti.
Pe de alta parte, din ce in ce mai multi manageri romani care lucreaza in strainatate, dar si expati vor sa se intoarca in tara.
"Este mult mai usor decat acum zece ani. Acum Romania are o imagine pozitiva in lume. Exista businessuri de succes pe plan local, iar economia este in crestere", a precizat Pedersen, adaugand insa ca un impediment in calea realizarii acestui lucru sunt salariile, care sunt cu 50% mai mici fata de Londra, spre exemplu.
Pe de alta parte, romanii care vor sa se intoarca in tara au de multe ori asteptari nerealiste din partea angajatorilor locali.
"Au existat cazuri in care era mai scump sa recrutezi un roman din strainatate cu o experienta limitata de lucru fata de un expat cu ani buni de experienta, tocmai din cauza asteptarilor mari ale romanilor", a mai explicat Rasmussen.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO