Profesii

Pe scurt

24.10.2008, 17:01 18

Aproape 20% dintre romani nu si-ar schimba niciodata jobul

 
Aproape 20% din respondentii unui studiul realizat de site-ul cu anunturi de recrutare BestJobs.ro au declarat ca nu ar parasi niciodata locul de munca pe care il au in prezent. De asemenea, 22,5% dintre acestia cred ca este indicat sa-ti schimbi jobul o data la cinci ani. Pe de alta parte, 3,5% din cele 7.245 de persoane care au raspuns la aceeasi intrebare considera ca dupa mai putin de un an de zile ar trebui sa isi caute o alta slujba. "Se pare ca romanii se polarizeaza in doua categorii. Una din ele este eminamente sociala, care prefera stabilitatea si pentru care lucrul intr-o companie este un job pe viata sau aproape pe viata. Aceasta categorie detine 42,4% din totalul respondentilor", este de parere Constantin "Noro" Ferseta, marketing manager Neogen, care detine site-ul de recrutare BestJobs.ro. O posibila explicatie ar putea fi faptul ca multi angajati considera ca numarul angajarilor va scadea, dar si ca multe companii vor trece prin perioade dificile. "In fata unei astfel de perspective, multi prefera stabilitatea. O alta explicatie ar fi sechelele sistemului socialist, in care siguranta era mult mai importanta decat veniturile", crede Ferseta. O a doua categorie de persoane, de peste 36%, o reprezinta cei care cred ca doi - trei ani de zile este un interval propice schimbarii jobului. In opinia lui Ferseta, acestia stiu ca plecand in alta parte, vor beneficia de un salariu mai mare, dar ca trebuie sa stea minimum doi-trei ani intr-un loc de munca pentruca sa nu isi "strice" CV-ul.
 
 
24 de companii in competitie la Teacher's Film Festival
 
Cea de a treia editie a festivalului de film Teacher's reuneste 24 de companii de pe piata locala din domenii ca auto, banking sau telecom, ai caror angajati vor intra in competitie pentru castigarea premiilor la cele 16 categorii din festival. Printre acestea se numara Bancpost, British Airways, Coca-Cola HBC, Praktiker sau Romtelecom. "Este o bucurie pentru noi sa observam ca atat de multe companii, din domenii diferite cum ar fi bancar, media, IT&C sau comunicatii mobile, au vazut in Teacher's Film Festival o oportunitate de a-si demonstra creativitatea si de a se cunoaste mai bine, dincolo de task-urile zilnice", a precizat Simona Vlad, brand manager Teacher's, marca importata de catre Cristalex, companie infiintata in 1994, specializata in distributia bauturilor alcoolice din import si care a avut initiativa organizarii festivalului cu suportul Publicis. Din juriul festivalului fac parte criticul de film Irina Margareta Nistor, care este si presedintele juriului din acest an, impreuna cu regizorul Marian Crisan, castigator Palme d'Or in 2008, actrita Maia Morgenstern, realizatoarea TV Mihaela Radulescu, creatoarea de moda Venera Arapu, actrita Dorotheea Petre si altii. Echipele companiilor concureaza pentru castigarea premiilor la cele 16 categorii din festival. Printre acestea se numara: Marele Premiu, Trofeul Festivalului si Premiul Presei, Cel mai bun film, Cea mai buna regie sau Cel mai bun actor intr-un rol principal.

 , c
Companiile romanesti, mai interesate decat multinationalele sa angajeze studenti
 
In primele 10 luni ale anului, multinationalele au postat pe site-ul de recrutare eJobs doar 4.500 joburi, in timp ce companiile romanesti au avut o oferta de 25.500 de locuri de munca. Cu toate acestea, numarul total de joburi din oferta angajatorilor a cunoscut o usoara crestere fata de perioada similara a anului trecut. "O confirmare a cresterii, desi timide, a interesului angajatorului roman pentru studenti vine si din faptul ca firmele au inceput sa fie mai flexibile in ceea ce priveste timpul de lucru, iar unele dintre ele si-au conturat chiar oferte salariale personalizate pentru tinerii universitari", spune Laura Chilom, HR consultant in cadrul eJobs. Cele mai bine platite locuri de munca pentru studenti sunt cele din domeniile IT si vanzari. Salariul pentru un job cu jumatate de norma poate porni de la 300 euro si poate atinge si 500 de euro lunar. Totodata, angajatorii au inceput sa includa in pachetul salarial si o serie de beneficii suplimentare pentru studenti, precum bonuri de masa, abonamente la sali de fitness, vouchere de calatorie sau programe de instruire.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO