Profesii

Patronatele şi sindicatele din România: Cerem viitorului guvern să nu grăbească adoptarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru angajaţi şi angajatori

Patronatele şi sindicatele din România: Cerem...

Autor: Cristina Bellu

28.12.2020, 11:05 326

Principalele patronate şi sindicate din România solicită guvernului să nu grăbească adoptarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru angajaţi şi pentru angajatori şi să se consulte înainte cu partenerii sociali pentru adoptarea unui plan cât mai consistent.

“Având în vedere importanţa Planului National de Redresare şi Rezilienţă pentru angajaţi şi pentru angajatori, cerem viitorului Guvern să nu grăbească adoptarea acestui document şi să implice activ partenerii sociali şi să se consulte cu aceştia pentru adoptarea unui plan cât mai consistent şi care să cuprindă nevoia de reformă profundă a societăţii româneşti”, spun reprezentanţii principalelor patronate şi sindicate din România într-o scrisoare deschisă transmisă luni către partidele parlamentare şi guvern . 

Printre semnatarii documentului se află Confederaţia Patronală Concordia (CP Concordia), Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa (CNS Cartel Alfa), Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Blocul Naţional Sindical  (BNS), Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM), Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – Frăţia (CNSLR Frăţia), Confederaţia Uniunea Patronatelor din România – BusinessRomania (BusinessRomania), Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR),  Confederaţia Sindicală Naţională Meridian (CNS Meridian).

Citiţi mai jos textul integral al scrisorii:

Scrisoare deschisă a partenerilor sociali reprezentativi din România către partidele parlamentare şi Guvern
 
Dialogul Social reprezintă una din pietrele de temelie ale unei democraţii sănătoase, dar şi ale modelului social european. Noi, partenerii sociali reprezentativi, am luat act de rezultatele alegerilor parlamentare, ca reprezentare a dorinţelor cetăţenilor, precum şi de faptul că nu există un câştigător detaşat al acestora. De aceea, credem că e mai important că oricând ca toţi cei implicaţi să se aşeze la masa dialogului cu responsabilitate şi cu deplina înţelegere a faptului că România traversează o criză sanitară şi economică neîntâlnită în anii democraţiei, iar depăşirea acesteia este mai importantă decât ambiţiile de moment.  


Aţi fost aleşi de cetăţeni pentru a-i reprezenta în aceste vremuri tulburi, iar acest lucru este imposibil fără un dialog de substanţă.  


Cerem tuturor partidelor politice responsabilitate şi respect faţă de democraţie şi valorile euro-atlantice. Dorinţa partenerilor de dialog social reprezentativi rămâne aceeaşi, cea statuată de Constituţia României, respectiv de a fi consultaţi  în luarea deciziilor, în elaborarea şi implementarea politicilor publice, precum şi în elaborarea actelor normative. Orice decizie care priveşte viitorul românilor, mediului de afaceri şi condiţiile de viaţă ale lucrătorilor trebuie luată doar după consultarea partenerilor sociali, plecând de la date obiective.  


Mai mult, credem că a venit momentul ca acest dialog să fie unul de substanţă, cu parteneri  cu adevărat interesaţi de opiniile şi interesele celorlalţi şi care fac  eforturi  reale pentru a identifica soluţii adecvate şi convenabile tuturor părţilor implicate.


În acest spirit, atragem atenţia că urmează în continuare o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi social, în special datorită contextului creat de pandemia cu noul coronavirus.  


Până când Uniunea Europeană şi implicit România vor reuşi să reducă semnificativ riscul acestei pandemii, dar şi mult timp după aceea, atât angajatorii cât şi angajaţii vor continua să se confrunte cu probleme semnificative. Pentru a le putea depăşi dar şi pentru a crea premisele unei dezvoltări sustenabile, care să reducă decalajele faţă de media UE, este esenţial ca România să utilizeze cât mai eficient şi productiv toate resursele  aflate la  dispoziţia statelor membre, atât din bugetul Uniunii, dar şi din Planul National de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).   


Având în vedere importanţa Planului National de Redresare şi Rezilienţă pentru angajaţi şi pentru angajatori, cerem viitorului Guvern să nu grăbească adoptarea acestui document şi să implice activ partenerii sociali şi să se consulte cu aceştia pentru adoptarea unui plan cât mai consistent şi care să cuprindă nevoia de reformă profundă a societăţii româneşti.  

 
În forma sa finală PNRR  trebuie să reprezinte un instrument pentru viitor, un document strategic construit cu respectarea recomandărilor Comisiei Europene1 şi structurat în jurul câtorva priorităţi asumate de întreaga clasă politică împreună cu partenerii sociali.


Parteneri sociali, consideră că acest document va ghida procesul de dezvoltare a României pentru următorii 7 ani, ca urmare este extrem de important ca el să fie agreat cu partenerii sociali pentru a întări rolul acestui mecanism, respectiv acela de a contribui la repararea daunelor provocate de criză, la păstrarea ritmului cu progresul UE, dar şi la pregătirea unui viitor mai bun pentru următoarele generaţii.  
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO