Profesii

Pasionatii de actorie aud tot mai des cuvantul "Action!"

23.08.2004, 00:00 20



Romania incepe sa ia locul Irlandei si Pragai in calitate de centru al industriei cinematografice, in principal datorita fortei de munca ieftine si bine calificate, a peisajelor variate si a abundentei de materii prime pentru constructii. Aceasta miscare nu poate decat sa insemne si mai multe locuri de munca pentru actori si pentru pasionatii de actorie.



Dupa succesul unor filme cu buget mare precum "Callas Forever" si "Cold Mountain", producatorii straini de filme au inceput sa fie tot mai atrasi de ideea de a alege Romania ca locatie a filmelor lor. Acestia spun ca cele mai importante puncte de atractie ale tarii noastre sunt salariile mici si posibilitatea de a avea echipe numeroase. Gub Neal, producatorul filmelor Gunpowder, Treason si Plot, declara recent ca in Romania, calitatea serviciilor este comparabila cu cea din Marea Britanie sau Irlanda, dar la o fractiune din pret. "La noi, daca nu esti atent la personalul recrutat, poti plati chiar 400 lire sterline pe zi unui tamplar care nu face nimic. Aici, in Romania, ne taxeaza cu 56 de centi americani pe ora", spunea el.



Pentru pasionatii de actorie aceasta migratie a producatorilor straini de film nu poate decat sa insemne mult mai mult de muncasi, evident, castiguri suplimentare.



Dovada ca interesul pentru actori sau pentru cei care doresc sa faca figuratie an diverse filme este din ce in ce mai mare sunt anunturile publicate pe siturile de recrutare. Astfel, la inceputul acestei luni s-a facut un casting pentru "figuratie pentru film strain". Conditiile impuse: "barbati 20-40 de ani, in special ten deschis, pe cat posibil blonzi cu ochi albastri, disponibilitate in perioada 1 septembrie-1 noiembrie si cunostinte limbi straine (incepator, mediu)".



De asemenea, saptramana trecuta a avut loc un casting pentru partea a doua a a trilogiei PA-SU-DE, a regizorului italian Michel Ferraro. Pentru realizarea filmului Suplico, care se va filma la Bucuresti, a fost nevoie de 11 actori romani.



Print-un alt anunt, publicat saptamana trecuta, se cautau actori pentru film actiune SUA. Anuntul de recrutare pentru aceasta pozitie suna astfel:



"Se cauta barbati pentru roluri scurte in film de actiune cu distributie internationala realizat in Romania. Casting in septembrie 2004, filmari la Sibiu si Sighisoara in principal. Perioada filmare - Octombrie - Decembrie 2004. Release - Martie 2005". Principalele cerinte pentru potentialii candidati vizeaza:



* Portofoliu de modelling (CV-urile fara poza nu vor fi luate in considerare);



* Absolvent de Actorie - reprezinta un avantaj;



* Fizic puternic si placut;



* Rezistenta la stres;



* Seriozitate.



Dar, sigur ca potentialii candidati nu se vor multumi numai cu faptul ca vor avea "conditii de lucru excelente", ca vor lucra alaturi de actori americani (cel mai probabil si celebri) si ca rudele ii vor putea vedea pe marele ecran. Asa ca, pentru cei interesati, oferta financiara in acest caz este de 500 de euro la care se adauga bonusuri la sfarsit de filmare.



Salariul in acest caz este unul marisor avand in vedere ca actorii care sunt cunoscuti publicului (cu exceptia celor care au jucat in productii internationale precum Maia Morgenstern sau Marcel Iures) castiga 10 - 15 milioane de lei pe luna (250-350 de euro) si asta daca au reprezentatii la mai multe teatre sau daca au colaborari cu diverse televiziuni. In ceea ce priveste absolventii Academiai de Arta teatrala si Cinematografie, acestia au un salariu de intrare de 3-5 milioane de lei lunar (circa 100 de euro). Spre comparatie, in 2003, absolventii de facultate au obtinut la angajare salarii brute care au ajuns pana la 900 de dolari in industria farmaceutica, 800 de dolari in asigurari si 700 de dolari in domeniul leasingului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO