Profesii

Pas asigurarilor de viata. Angajatorii vor pensii facultative pentru angajati

Pas asigurarilor de viata. Angajatorii vor pensii facultative pentru angajati

Click pentru imaginea marita

06.08.2007, 13:16 136

"Cele mai multe companii intentioneaza sa foloseasca sistemul de pensii private, ignorand din acest punct de vedere asigurarile de viata", explica Oana Botolan, country manager al Consulteam, care este partener pe piata locala al firmei de consultanta in resurse umane Mercer.
Cele doua produse - asigurari de viata cu componenta investitionala si pensii facultative - sunt diferite din punctul de vedere al accesului la valoarea cumulata in cont, facilitatile fiscale (care la asigurarile de viata nu exista) si ca politica de investitii.
"Cu toate acestea exista inca confuzie pe piata in legatura cu cele doua produse, datorita faptului ca asigurarile de viata cu componenta de investitii au fost vandute pe piata sub denumirea de 'pensie'.
Angajatorii prefera sa acorde ca beneficiu angajatilor pensii facultative, deoarece contributiile sunt deductibile, iar costul pentru companie este mai mic in cazul pensiei", spune Cristian Fugaciu, country manager al Marsh Romania, filiala locala a celui mai mare broker de asigurari din lume.
Studiul Consulteam arata ca majoritatea multinationalelor care au raspuns nu sunt interesate de asigurarile de tip "Group Life" - cu o componenta investitionala si nici nu au un astfel de beneficiu pentru angajati in acest moment. Astfel, doar doua dintre cele 21 de organizatii au declarat ca au sau ca vor avea asigurarile de viata cu componenta investitionala incluse in pachetul de beneficii oferit angajatilor.
"Pentru diferite categorii de angajati trebuie sa folosesti instrumente de fidelizare diferite. Este mai probabil ca sistemul de pensii private sa aiba succes in cazul angajatilor cu varste de peste 35 de ani. In cazul angajatilor tineri ar fi mai eficient un alt instrument de bonusare si fidelizare, cum ar fi un abonament la piscina, de exemplu", precizeaza country managerul Consulteam.
Pe de alta parte, mai bine de trei sferturi dintre companii, respectiv 17 din 21, au declarat ca iau in calcul implementarea pilonului III de pensii. Doua companii spun ca nu iau in considerare aceasta varianta, iar doua nu s-au decis inca. "Unele organizatii asteapta sa vada oferta din piata, dar si ce vor face competitorii lor. In organizatiile mari, de obicei, trebuie sa se justifice implementarea unui beneficiu", spune Botolan, care precizeaza ca studiul a fost comandat de unul dintre clientii Consulteam.
Companiile intervievate care vor oferi pensii private facultative pentru angajati au confirmat ca vor folosi sistemul ca pe un beneficiu pentru toate categoriile de angajati (de la top management pana la muncitori necalificati).
Desi interesul pentru pensiile facultative exista, se pare ca anul acesta un numar destul de scazut de companii vor implementa pilonul III. Potrivit Consulteam, doar trei dintre mutinationalele analizate intentioneaza sa implementeze acest sistem pentru angajati pana la sfarsitul acestui an. Cele trei organizatii activeaza in domeniul bunurilor de larg consum. "Companiile din FMCG au o politica salariala si de beneficii extrem de bine pusa la punct", comenteaza Oana Botolan, country manager la Consulteam.
Potrivit lui Cristian Fugaciu, dintre cele aproximativ 100 de companii cu care Marsh a purtat discutii, sase intentioneaza sa implementeze pilonul III in acest an. "Interesul clientilor este relativ redus in acest moment, motivatia fiind sistemul de administrare complex, suma deductibila mica si incertitudinea plasamentului facut de catre Fond", comenteaza el.
Anul viitor, alte 14 companii din FMCG, IT si pharma vor aplica pilonul III de pensii, in timp ce in 2009 si-au anuntat intentia cinci companii, in 2010 - cinci companii, iar dupa 2010 - alte patru companii, arata studiul Consulteam.
Desi 13 dintre companiile incluse in cercetare au avut pana acum discutii pe marginea pensiilor private facultative, doar doua organizatii au stabilit deja un plan de actiune in acest sens.
In ceea ce priveste contributia angajatilor la acest sistem, cei mai multi dintre angajatori nu le vor cere acestora o implicare financiara, respectiv nu vor conditiona participarea angajatorului de participarea angajatului, avand in plan sa ofere acest tip de beneficiu independent de contributia angajatilor, avand drept principal scop fidelizarea angajatilor.
Piata pensiilor private facultative nu isi va putea valorifica intregul potential anul acesta, este una dintre concluziile care se desprind din studiul Consulteam. Din moment ce pensiile facultative au luat startul abia in luna mai a acestui an, unul dintre motivele pentru care putine companii intentioneaza sa implementeze pilonul III este faptul ca nu au pregatite bugetele pentru a oferi aceste produse in pachetul de beneficii salariale.
Un alt motiv pentru care piata de pensii facultative va performa sub potential este suprapunerea cu campania de vanzare la pensiile obligatorii (pilonul II). Forta de vanzare formata din agentii de marketing persoane fizice va fi concentrata pe pensiile obligatorii, prioritare in viziunea administratorilor.
La cercetarea realizata de Consulteam au participat 21 de multinationale de top din FMGC, IT si domeniul bancar. Studiul a fost realizat in luna iunie, prin intervievarea directorilor de resurse umane din organizatii. "Nu au fost facute interviuri cu angajatii, insa decizia companiei de a implementa sau nu pensiile facultative vine ca o consecinta a optiunii exprimate de angajati, in urma unor survey-uri interne", spune Botolan.


Pensiile private facultative

Sunt instrumente de economisire pe termen lung.
Exista sase fonduri de pensii facultative active pe piata: AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Pensii Private), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), Pensia mea (administrat de Aviva) si BCR Prudent (administat de BCR Asigurari de Viata).
Prin pensiile facultative pot economisi toti cei care obtin venituri, fie din salarii, fie din activitati independente.
Limita lunara a contributiei este de 15% din veniturile brute realizate. Conditia minima pentru obtinerea unei pensii facultative este varsarea a 90 de contributii lunar, nu neaparat consecutive, pentru ca dupa varsta de 60 de ani sa poata fi incasata pensia. Aceasta suma se adauga la pensia de stat, ce va fi primita din sistemul public.
Atat angajatul, cat si angajatorul pot contribui la o astfel de pensie facultativa, dar aderarea si ramanerea intr-un astfel de fond este o decizie individuala.
Contributiile sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro pe an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO