LIVE: CELE MAI RESPONSABILE COMPANII DIN ROM NIA: CUM RĂSPUNZI NEVOILOR PREZENTULUI FĂRĂ SĂ LE COMPROMIŢI PE CELE ALE VIITORULUI
Profesii

Paradoxul industriei de jocuri video: Mii de români lucrează în acest domeniu, deşi nu există facultăţi care să-i pregătească

Mii de români lucrează în industria jocurilor video, deşi studiile de specialitate în domeniu lipsesc în ţară. Sunt 6.000 de români care lucrează în industria jocurilor video

Universităţile din România nu au încă o specializare care să pregătească tinerii pentru o carieră în industria jocurilor video.

Tudor Postolache, directorul de operaţiuni al unei companii româneşti de jocuri electronice, spune că, deşi ţara are programatori talentaţi, pentru poziţii de producer sau game designer într-o companie, nu se pot pregăti la vreo facultate din ţară. Trebuie să fie autodidacţi şi mereu deschişi să înveţe lucruri noi.

De la începutul anului, Tudor Postolache spune că a angajat 154 de oameni.

În România, această industrie se dezvoltă de la an la an. Cele circa 100 de companii din domeniu au ajuns la o cifră de afaceri cumulată de peste 200 milioane dolari, conform datelor ZF.

În România, industria de gaming are peste 6.000 angajaţi. Pentru 2020 se estimează o creştere a pieţei de circa 9%.

„Preferăm câteodată, până una alta, să îi perfecţionăm noi, să îi creştem noi, să îi ajutăm noi să fie pregătiţi”, spune Tudor Postolache: „Ne dorim nespus de mult să participăm şi noi, dar să participe potenţial şi statul prin a crea şcoli, universităţi pe parte de artă digitală. România, în anii aceştia, s-a dezvoltat ca un hub al jocurilor şi al creaţiilor de jocuri pentru zona asta de Europa”.

„Aici intrăm într-o dezbatere. În ce măsură pregătirea studenţilor trebuie făcută pentru primul job, cum îşi doresc, în primul rând, companiile şi în ce măsură aceştia trebuie să mai poată să fie angajabili şi la 35 şi la 45 de ani când toate tehnologiile de astăzi vor fi complet schimbate”, consideră Răzvan Rughinis, profesor la Universitatea Politehnică Bucureşti.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.