Profesii

Ora de muncă s-a scumpit cu 10% în România

Ora de muncă s-a scumpit cu 10% în România pe final de an

Autor: Emil Popescu

05.03.2012, 10:07 1321

Costul orar al forţei de muncă a avut în ultimele trei luni ale anului trecut, în formă ajustată la numărul de zile lucrătoare, o rată de creştere de 0,74% faţă de trimestrul precedent şi de 9,76% comparativ cu perioada octombrie-decembrie 2010,a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS).

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (0,99%, respectiv 10,05%).

"Faţă de trimestrul III 2011, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor din sectorul economic, cele mai semnificative creşteri înregistrându-se în activităţile de construcţii (9,83%), tranzacţii imobiliare (5,52%) şi comerţ (5,05%). În construcţii creşterea a fost determinată în principal de scăderea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, fenomen cu caracter sezonier specific acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an", se arată într-un comunicat al INS.

Scăderi ale costului orar al forţei de muncă, ajustat, s-au înregistrat în industria extractivă (-8,79%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,31%).

În sectorul bugetar indicatorul ajustat a crescut în sănătate şi asistenţă socială (1,32%) şi a scăzut în învăţământ (-15,47%), respectiv în administraţia publică (-2,55%).

În învăţământ, scăderea accentuată a fost determinată de creşterea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar, menţionează INS.

În trimestrul IV 2011, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 0,76%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,65%. Creşterile înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 1,02%, respectiv 0,9%.

Comparativ cu trimestrul IV 2010, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă, formă ajustată, s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (15,89%), alte activităţi de servicii (14,96%) şi activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11,45%). Creşterile cele mai mici au avut loc în activităţile de servicii administrative şi servicii suport (2,19%), respectiv distribuţia apei, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (5,03%).

În sectorul bugetar, ca urmare a salarizării diferite aplicate în cei doi ani pentru personalul plătit din fonduri publice, s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă, ajustat, astfel: în sănătate şi asistenţă socială cu 18,88%, în administraţie publică cu 14,53% şi în învăţământ cu 12,72%.

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent pentru componenta privind cheltuielile salariale cu forţa de muncă a fost de 9,76%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 10,05%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri de 9,75%, respectiv 10,04%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO