Profesii

O treime din companii se pregatesc sa faca angajari, in timp ce 11% pregatesc concedieri

O treime din companii se pregatesc sa faca angajari, in timp ce 11% pregatesc concedieri

Click pentru imaginea intreaga

10.06.2008, 19:58 24

Aproape o treime dintre companiile prezente pe piata locala (37%) intentioneaza sa faca angajari in urmatoarele trei luni, potrivit studiului privind perspectivele angajarii de forta de munca in trimestrul al treilea, realizat de Manpower, cea mai mare companie de leasing de personal din lume.
In acelasi timp, 11% dintre companiile participante la studiu au in plan disponibilizari pentru perioada imediat urmatoare.
"Unele firme reduc efectivele de personal ca urmare a sezonalitatii, in timp ce altele, pur si simplu, isi restrang activitatea", spune Eliza Nechifor, marketing& communication coordinator al Manpower Romania.
In consecinta, previziunea neta de angajare a companiilor de pe piata locala pentru iulie, august si septembrie este de 26%, cu 10 procente in scadere fata de trimestrul doi al anului.
Previziunea neta de angajare este diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a numarului total de angajari si procentul companiilor care prevad o scadere a angajarilor, in cursul trimestrului urmator.
Si planurile de angajare pot fi explicate din perspectiva sezoniera, dat fiind ca vara este una dintre cele mai active perioade in ceea ce priveste activitatea din constructii si din agricultura. Astfel, angajatorii din constructii (+50%) raporteaza in continuare cele mai puternice activitati de recrutare la nivelul tuturor sectoarelor de activitate studiate, urmati de cei din agricultura, cu 47% si de cei din finante-asigurari si servicii - 32%.
Angajatorii din regiunea de sud-est a tarii sunt cei mai optimisti, raportand o previziune neta de angajare de +42%, in timp ce la polul opus se situeaza companiile din sud-vestul tarii, cu o previziune neta de angajare de doar 2%.
Planurile de angajare se tempereaza in urmatoarele trei luni comparativ cu intervalul aprilie - iunie. Cele mai mari scaderi raportate in comparatie cu trimestrul trecut, se afla in industria extractiva, unde perspectiva de angajare prezinta o scadere de la +49% la +2% si in sectorul restaurante si hoteluri, unde perspectiva angajarilor a inregistrat o scadere brusca de 38%, pana la 8%.
"Planurile pozitive de angajare confirmate de catre angajatori pentru trimestrul 3 trebuie corelate cu rezultatele ultimului studiu Manpower, privind deficitul de talente din 2008, in care sunt raportate cele mai cautate pozitii la nivel international, pozitii pentru care angajatorii au dificultati in gasirea celor mai potriviti angajati", spune Camelia Stanculescu, director general Manpower Romania.
Angajatorii romani se confrunta cu cel mai mare deficit de personal din lume, conform studiului citat de Stanculescu, 73% dintre companii declarand ca nu gasesc personal calificat pentru pozitiile scoase la concurs.
Inginerii, muncitorii calificati, managerii si executivii sunt cei mai cautati de angajatori in acest an, alaturi de contabili, reprezentanti vanzari, soferi, mecanici sau tehnicieni. Una dintre principalele consecinte ale deficitului de personal este avansul salariilor.
Astfel, salariile inginerilor au ajuns in ultimii ani la valori care depasesc 1.000 de euro net lunar, in anumite domenii - ca IT&C - depasind chiar 2.500 de euro. La nivel de top management, un CEO de multinationala castiga cu usurinta 10.000 de euro pe luna sau chiar mai mult, iar in ceea ce ii priveste pe muncitorii calificati din constructii, acestia pot castiga pana la 1.000 de euro pe santierele din Capitala.
La nivel international, cele mai optimiste planuri de angajare le raporteaza angajatorii din India, cu o previziune neta de angajare de 47%, urmati de cei din Peru - 40%, Singapore - 37% si Polonia - 29%.
Studiul privind perspectivele angajarii se realizeaza trimestrial si masoara intentiile angajatorilor de a creste sau de a diminua numarul de angajati, pe parcursul trimestrului urmator. Studiul Manpower a fost realizat pe un esantion de 841 de angajatori din Romania, din zece domenii de activitate, aceasta fiind a doua editie in care raportul include si piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO