Profesii

O problemă rezolvată: Programatorii din centrele de servicii, scutiţi de plata impozitului pe venit, după ce corectura a fost publicată în MO

O problemă rezolvată: Programatorii din centrele de...

Autor: Adelina Mihai

24.06.2017, 12:01 2688
Condiţia este ca activitatea fiecărui programator scutit de impozitul pe venit să genereze câte cel puţin 10.000 de euro pe an.
 
Ordinul de ministru dat la finalul anului trecut, în timpul guvernului Cioloş, care putea împiedica programatorii din centrele de servicii să beneficieze de scutirea de impozit pe venit de 16%, a fost „corectat” printr-un nou ordin publicat ieri în Monitorul Oficial. ZF a scris încă din luna ianuarie a acestui an despre un alineat interpretabil din legea de anul trecut care ar fi putut afecta o treime din cei 110.000 de oameni care lucrează în centrele de servicii din România.
 
„Ne bucurăm că semnalul de atenţie tras de noi la începutul acestui an a fost luat  în considerare de către autorităţi, noul ordin publicat astăzi (ieri-n.red.) corectând problema majoră creată de Ordinul 872/2016, care limita aplicarea scutirii doar la companiile ce puteau demonstra fie comercializarea directă a produselor software realizate, fie contribuţia la realizarea unui produs destinat comercializării. Condiţia respectivă punea probleme cu privire la eligibilitate pentru cea mai mare parte a companiilor ce aplică în prezent scutirea, acestea lucrând în principal în baza unor contracte de prestare de servicii, şi nu de vânzare a unor produse software specifice”, a explicat Ramona Jurubiţă, Head of Tax & Legal în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG în România, cea care a semnalat la începutul acestui an această problemă.
 
În forma precedentă, legea putea crea unele dificultăţi practice în aplicarea scutirii de impozit pentru angajaţii companiilor de servicii IT care furnizează doar servicii de dezvoltare de software pentru clienţi care nu vor comercializa mai departe soluţiile/ componentele create. Totodată, măsura putea afecta şi programatorii care se ocupau de mentenanţa unor produse software.
 
„Pe de altă parte, acest Ordin reintroduce însă condiţia cu privire la venitul minim realizat în anul precedent din activităţi eligibile, de data aceasta fiind vorba despre un plafon de 10.000 euro pentru fiecare angajat care beneficiază de scutire.”
 
Noul ordin de ministru, semnat de Augustin Jianu (ministrul comunicaţiilor), Pavel Năstase (ministrul educaţiei), Adrian Marius Rândunică (secretar de stat, Ministerul Muncii) şi Viorel Ştefan (ministrul finanţelor), intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică din acest weekend.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO