Profesii

O piaţă cu potenţial: 7.000 de manageri români, 4% din totalul managerilor din România, au un MBA în CV

O piaţă cu potenţial: 7.000 de manageri români, 4%...

Autor: Adelina Mihai

23.06.2021, 16:45 267

Peste 7.000 de manageri români au parcurs un program de educaţie managerială de tip MBA sau Executive MBA oferit în România în perioada 1991- 2020, reprezentând aproximativ 4% din totalul celor 186.000 de manageri din România.

Piaţa programelor de educaţie managerială din România numără în prezent nouă pro­grame de tip MBA sau Executive MBA oferite de şcolile de afaceri, iar în ultimul an acestea au avut o promoţie de circa 200 de absolvenţi.

„Pandemia nu a diminuat dorinţa managerilor şi antreprenorilor de a evolua în carieră, dimpotrivă, a fost un factor motivaţional de a investi în creşterea lor profesională şi a se pregăti pentru realitatea postcriză a lumii de business. De asemenea, unii dintre ei îşi propun să acceseze piaţa internaţională a joburilor, iar o diplomă de EMBA / MBA deschide noi oportunităţi în această direcţie“, a spus Adriana Georgescu, program manager al WU Executive MBA Bucharest. Anul trecut, şcoala de afaceri WU Executive Academy a început la Bucureşti pro­gra­mul cu 33 de studenţi români şi străini, re­prezentând un număr record de aplicanţi de la lansarea programului, în 2006.

Trei dintre programele de MBA oferite pe plan local au mai mult de 1.000 de absolvenţi. Cei mai mulţi - peste 1.500 de manageri - au terminat programul de MBA Româno-Francez, oferit de şcoala de afaceri din cadrul Academiei de Studii Economice (Bucharest Business School - BBS) în colaborare cu CNAM Paris - International Institute of Management. Pe locul doi în topul şcolilor cu cei mai mulţi absolvenţi se află programul de Executive MBA oferit de ASEBUSS în parteneriat cu Kennesaw State University din SUA, care are 1.380 de absolvenţi din 1993 până în prezent. De asemenea, un număr mare de absolvenţi are şi programul de MBA Româo-Canadian, oferit de ASE/ Bucharest Business School în parteneriat cu UQAM - Universite du Quebec a Montreal, ESG - Ecole des Sciences de la Gestion, care are peste 1.000 de absolvenţi din 1993 încoace.

„La nivelul lui 2020 în special, multe şcoli au simplificat procesul de admitere şi/sau au pus un mai mare accent pe burse şi pe facilităţi financiare. La ASEBUSS am inclus rapid o serie de cursuri noi, un curs de Leadership Excellence oferit de Kennesaw State University, Atlanta în programul Executive MBA, cursuri de negociere şi project management, curs de strategic branding predate de practicieni români din ţară şi din afara României. Cursul Digital Transformation era în curriculum deja din 2017-2018, am înlocuit însa studiile de caz anul trecut, ca să discutam în contextul schimbărilor din 2020“, a explicat Bianca Ioan, marketing & sales director al şcolii ASEBUSS.

În 2021 pe piaţa locală s-a lansat un program nou de EMBA, Pan-European Executive MBA  - City College, University of York Europe Campus, coordonat de echipa care a organizat în trecut cursurile programului de EMBA oferit de University of Sheffield.

Preţurile programelor de MBA variază între 6.000 de euro (MBA Româno-Francez) şi 39.000 de euro (EMBA WU Exceutive Academy), cu o medie de 17.400 de euro. Majoritatea şcolilor de afaceri de pe plan local oferă burse managerilor care vor să urmeaze astfel de programe de educaţie sau discount-uri pentru cei care se înscriu la program din timp.

La un cost mediu de 17.400 de euro/ program şi circa 200 de absolvenţi pe an, rezultă că piaţa programelor de educaţie managerială se ridică la circa 3,5 milioane de euro pe an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO