Profesii

O abordare de tipul "cel mai apreciat beneficiu sunt banii" este destul de limitata

O abordare de tipul "cel mai apreciat beneficiu sunt banii" este destul de limitata
07.11.2008, 17:25 47

"Companiile romanesti ofera in primul rand abonament medical angajatilor, in proportie de 66%, urmat de asigurare medicala - cu peste 50% din angajatori care ofera acest beneficiu, pentru a-si proteja angajatii. Doar o mica parte ofera planuri de pensii - 15%, ca urmare a introducerii pilonului III sau scheme de beneficii flexibile - 9%", a declarat intr-un interviu pentru ZF Marketa Vylitova, senior associate in cadrul Mercer Cehia, citand date din studiul Total Remuneration Survey 2008, realizat de compania de con-sultanta in resurse umane in mai multe tari, printre care si Romania, si care acopera toate aspectele care tin de remuneratie - salarii, bonusuri, beneneficii pe termen lung si scurt.

Statele in care sistemul public de sanatate sau de pensii este slab dezvoltat sunt cele in care astfel de beneficii se vor dezvolta mai mult si vor prevala in cadrul pachetului oferit angajatilor.
Cu toate acestea, oferirea unui anumit beneficiu in detrimentul altuia depinde foarte mult de contextul economic. "In Rusia, spre exemplu, 96% dintre companiile mari si multinationale ofera abonament medical angajatilor, iar in Bulgaria procentul ajunge la 58%. In Cehia, insa, sistemul public de sanatate are servicii foarte bune si doar top managementul are acces la servicii medicale private, astfel ca doar 32% dintre companii ofera astfel de beneficii".
Asigurarea de viata predomina in cadrul pachetelor de beneficii oferite de companiile din Ungaria si Polonia, cu aproape doua treimi dintre angajatori, in timp ce doar jumatate dintre companiile din Bulgaria sau Rusia fac acest acest lucru.
Beneficiile legate de pensionare sunt larg raspandite in Cehia, unde 63% dintre angajatori le ofera, ca urmare a facilitatilor fiscale, si in Ungaria - 45%.
"Putem presupune ca planurile de pensii private vor deveni in curand un element de diferentiere intre companii, precum si un instrument de a atrage angajatii printr-un pachet mai robust de compensatii", spune Vylitova. Exista insa un decalaj legislativ pe care Romania trebuie sa il depaseasca: legislatia pensiilor a fost schimbata in urma cu doi ani, relativ tarziu comparativ cu alte tari din regiune, in timp ce Ungaria a facut acest lucru in anii '90, iar Bulgaria in 1999. "Romania nu este diferita de alte tari din regiune aflate in acelasi stadiu de reforma. Aceeasi revalenta a beneficiilor exista si in Bulgaria, spre exemplu. Putem presupune ca facilitatile fiscale si o mai buna intelegere a noii legislatii vor contribui la cresterea pensiilor ca beneficiu in Romania. Daca in prezent 15% din companii acorda acest beneficiu, putem asista la o triplare a acestui procent anul viitor."
De vreme ce exista facilitati fiscale pentru cei care contribuie la planurile de pensii private din Romania, nu exista riscul ca pensiile private sa afecteze negativ alte beneficii.
Vylitova spune ca se asteapta la schimbari in ceea ce priveste planurile de beneficii medicale, in sensul unei abordari preventive, nu doar curative, atat la nivelul conceptiei angajatilor, cat si al angajatorilor.
Ea admite ca un angajator poate investi foarte multi bani intr-un plan de beneficii, iar angajatii tot sa nu fie multumiti. "Angajatul isi pune problema cam asa: am de ales intre pensie privata, plan medical, abonament la sala de sport, calatorii in strainatate. Insa exista o vorba: 'The most values benefit is cash' (Cel mai apreciat beneficiu sunt banii - n.r.). Cu toate acestea o astfel de abordare este destul de limitata si este nevoie de timp pentru a schimba mentalitatea, in special in randul angajatilor tineri."
De asemenea, angajatorii trebuie sa fie atenti la un alt element foarte important: ce isi doresc si ce valorizeaza oamenii. In Romania si in alte tari, bancile au produse proprii pe care le folosesc sub forma de beneficii pentru angajati, cum sunt imprumuturile preferentiale, pensiile, asigurarile de viata. Pe de alta parte, in IT si telecom, beneficiile cele mai apreciate sunt cele de tip leisure. "Cei mai multi dintre angajatii din aceste domenii sunt tineri, iar tinerii nu valorizeaza beneficiile pe termen lung, cum sunt planurile de pensie", explica reprezentantul Mercer.
Industria cea mai generoasa cand vine vorba despre beneficiile acordate angajatilor este cea farmaceutica, urmata de sectorul financiar-bancar.
"In termeni de beneficii clasice, cum sunt pensiile sau asigurarile medicale, tarile din vestul Europei sunt mult mai dezvoltate, dar pot invata de la noi (tarile din estul si centrul Europei - n.r.) in termeni de beneficii care tin de modalitati de petrecere a timpului liber, beneficii care fac angajatul fericit imediat", incheie Vylitova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO