Profesii

Numărul de farmacişti a ajuns la 17.800 de persoane, dar distribuţia lor este inegală de la un judeţ la altul

Numărul de farmacişti a ajuns la 17.800 de persoane,...

Autor: Georgiana Mihalache

03.01.2019, 00:29 1836

Numărul total de farmacişti din România a ajuns în 2017 la peste 17.800 de persoane, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică, în creştere cu aproximativ 650 de persoane faţă de anul anterior. Datele arată însă şi distribuţia inegală a numărului de farmacişti, cei mai importanţi poli economici ai României atrăgând ca un magnet absolvenţii de Farmacie, în timp ce în alte judeţe există o lipsă acută a farmaciştilor.

„Cu toate că numărul de farmacişti creşte per total, concentrarea lor este din ce în ce mai mare pe oraşele universitare mari şi asta se vede din numărul de membri ai colegilor din teritoriu. Problema este distribuţia inegală a farmaciştilor şi implicit a serviciilor lor în ţară. Interesul este să acoperi cât mai bine şi uniform spaţiul ţării. Lucrul acesta se perpetuează de ani de zile”, a spus pentru ZF Răzvan Prisada, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

El a precizat că în medie circa 800-900 de absolvenţi ai facultăăţilor de Farmacie din ţară intră în fiecare an în sistem, iar numărul celor care vor să lucreze în străinătate este mic în comparaţie cu fenomenul exodului medicilor cu care se confruntă sistemul medical, de exemplu.

Datele de la Statistică arată cum, după creşteri ale numărului de farmacişti de 500, până la 1.000 de persoane, în anii 2015 şi 2016 numărul farmaciştilor a stagnat, iar anul trecut a marcat o revenire la creşterile anterioare, de peste 600 de persoane.

„Este un minus de potenţial în ceea ce priveşte profesia de farmacist, fiind un domeniu preponderent privat, dar care depinde de finanţarea statului prin decontările medicamentelor”, a precizat Prisada.

El a menţionat că activitatea farmaciştilor este preponderent în mediul privat, în farmaciile de spitale fiind până la 1.000 de angajaţi în total. 

Municipiul Bucureşti domină detaşat clasamentul după numărul de farmacişti, un sfert dintre aceştia lucrând în Capitală unde de altfel sunt şi cele mai multe farmacii, fiind o piaţă supra aglomerată.

Podiumul este completat de judeţele Constanţa şi Iaşi, fiecare cu peste 1.000 de farmacişti. La polul opus sunt judeţele Vrancea, Teleorman şi Tulcea, unde numărul de farmacişti trece cu puţin peste 100 de persoane.

„Există oraşe în care este aglomeraţie mare de farmacii cum sunt Iaşi şi Constanţa unde salariul unui absolvent este undeva în jurul a 2.000 lei net. Există şi oraşe în care salariul este mai mare pentru că şi cererea de farmacişti este mare. Dar nici diferenţa aceasta nu e suficienta pentru a-i determina pe tinerii colegi să meargă către oraşe mai îndepărtate de centrele mari”, a mai spus vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor.

Referitor la lipsa farmaciştilor din mediul rural, Paul Negoiţă, managerul farmaciilor Iris Pharm din Buzău, spunea recent pentru ZF că este posibil să închidă câteva puncte de lucru pe care le are la sate din cauza lipsei de personal.

La nivel naţional, în România sunt aproape 8.000 de farmacii. Retailul farma a fost marcat în ultimii ani de consolidarea marilor lanţuri în centrele comerciale mari, în timp ce mediul rural nu a fost atractiv pentru extiderea „greilor” din piaţă.

Cei mai mari cinci jucători deţin 24% din totalul de farmacii, iar la nivel regional funcţionează şi lanţuri de câteva zeci de unităţi, dar şi farmacii cu un singur punct de lucru, mai ales la sat. Piaţa de farmacii a ajuns la 3,5 miliarde de euro anual.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO