Profesii

Numai 10% dintre absolventii romani de Harvard se intorc in tara

12.05.2008, 23:39 46

Desi putini intra in "liga Harvard", mai putin de 10% dintre studentii romani care termina un program Harvard aleg sa se intoarca in Romania.
"Foarte putini absolventi se intorc in tara. Trebuie sa fii o persoana curajoasa ca sa faci acest lucru, chiar si daca te intorci in Europa de Est", spune Alexandru Manaila, licentiat in economie la Harvard College si intervievator Harvard pentru Romania.
Dupa ce a absolvit cursurile Harvard, Manaila a lucrat pe Wall Street la o firma de consultanta strategica financiara, dar s-a intors in Romania. El este cel care a pus bazele Romanian International Univerisity Fair, primul targ international de universitati din Romania.
Potrivit lui Manaila, din statisticile trecute, romanii sunt foarte bine pregatiti in ceea ce priveste cunostintele ce tin de stiinte exact, insa au lipsuri in alte domenii.
"Candidatilor romani le lipsesc abilitatile de leadership, nu sunt indivizi 'rotunjiti', adica nu contribuie la viata sociala, la viata comunitatii", explica Alexandru Manaila, care adauga ca misiunea Harvard este sa dezvolte viitori lideri, care sunt in stare sa analizeze si nu doar sa memoreze informatia.
Din acest motiv, printre criteriile importante de selectie ale unui viitor student la Harvard se numara activitatile extrascolare, joburile de vara sau sau hobby-urile, pe scurt, orice te face sa iesi in evidenta fata de ceilalti.
Aproape 70% dintre studentii Harvard beneficiaza de o forma de finantare din partea facultatii. La randul sau, Alexandru Manaila a primit o bursa in valoare de 45.000 de dolari pe an, timp de patru ani.
"Unul dintre aspectele cele mai importante este ca, odata ce un candidat este acceptat la Harvard, indiferent de nevoile financiare ale acestuia, universitatea il va finanta. In medie o bursa are o valoare de 28.000 de dolari", spune acesta, precizand ca in cazul unui student cu o familie care are un venit anual de sub 40.000 de dolari pe an acesta va primi o bursa de 45.000 de dolari pe an. De asemenea, in fiecare an sunt oferiti peste un milion de dolari pentru proiecte de cercetare.
La Harvard exista unul dintre cele mai mari sisteme de biblioteci din lume, cu peste 100 de colectii si 15 milioane de manuale.
In medie, o clasa este formata din 17 studenti. Proportia intre studenti si profesori este de 8 la 1. Exista peste 3.500 de cursuri si mai mult de 40 de specializari, insa in anul intai de studiu esti sfatuit sa nu iti alegi inca specializarea, ci sa ai cursuri cat mai variate.
Universitatea Harvard a fost fondata in 1636. Este localizata pe malurile istorice ale raului Charles din Cambridge din Boston. In cadrul universitatii, proportia studentilor americani este de 70%, restul fiind din alte tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO