Profesii

Nimeni nu mai vorbeste despre salariu. La moda sunt pachetele salariale

20.12.2004, 00:00 35



In contextul actual al pietei locurilor de munca din Transilvania, ideea de salariu propriu-zis incepe sa piarda teren, pentru ca marile companii nu mai vorbesc despre sume fixe pe care le ofera lunar angajatilor, ci despre pachete salariale structurate in functie de rolul jucat in firma si de atributiile postului. Metodele de fidelizare a angajatilor se inscriu in acest trend, care va angaja, in anul 2005, companiile autohtone intr-o competitie deschisa cu multinatioanalele pentru a-si pastra cei mai buni oameni.



Anul 2004 a adus in Sibiu o serie de investitori straini, mai ales din zona marilor companii. In afara de industria textila, bine reprezentata de mai multa vreme, datorita traditiei zonale, in acest an multe firme de productie si-au deschis fabrici in judet aducand cu sine nevoia de forta de munca specializata, in special din domeniul tehnic.



Acest fapt a determinat o tendinta ascendenta a nivelului salarial oferit pentru posturile manageriale, dar si pentru specialisti, dat fiind faptul ca cerintele angajatorilor sunt foarte specifice atat din punct de vedere al experientei si cunostintelor, cat si al abilitatilor personale ale angajatilor.



In general, companiile straine incearca sa pastreze in oferta salariala un echilibru cu piata locala.



"Cred ca aceasta tendinta de crestere a salariilor se va pastra si in 2005, cu mentiunea ca nu vor exista cresteri spectaculoase chiar in conditiile unei competitii acerbe intre companii pentru angajarea de oameni valorosi", este de parere Bogdan Florea, manager Sobis Consulting.



El spune ca in 2005, si cei implicati direct in productie vor beneficia de tendinta ascendenta de pe piata salariala. "Cu toate acestea, la nivelul fortei de munca bine pregatita profesional, diferentele de castig fata de tarile din Uniunea Europeana vor continua sa existe. Cred ca si nivelul ridicat al impozitelor salariale vor limita initiativa angajatorilor de a mari substantial salariile", este de parere Bogdan Florea.





Mai e pana la Bucuresti



Unul dintre factorii cresterii salariilor pe piata clujeana a fortei de munca a fost raportarea la moneda europeana. Cu toate acestea, piata clujeana se situeaza la un nivel salarial inferior celor din Bucuresti si Timisoara/Arad.



"Potentialele investitii in zona vor determina in mod sigur o crestere a nivelului salarial fata de anii precedenti. In paralel, companiile romanesti vor incerca o apropiere fata de nivelul salarial al multinationalelor pentru a impiedica migratia catre aceste companii", este de parere Ovidiu Valceanu, operational manager Sales Consulting.



Bogdan Florea, de la Sobis Consulting din Sibiu, considera ca prezenta unui numar mare de investitori straini in zona Sibiului a determinat in acest an egalizarea unor diferente la nivel salarial exsitente in anii trecuti intre Sibiu si alte orase mari din Transilvania. "Acum nu mai exista diferente semnificative din acest punct de vedere", spune Bogdan Florea.



Anul trecut, bucurestenii au avut, potrivit datelor Institutului National de Statistica, un salariu lunar mediu net de 5,9 milioane de lei (159 de euro). Capitala reprezinta un capitol distinct in statistica avand in vedere ca celelalte salarii din tara sunt calculate la nivel de judet. Fortand un pic lucrurile se poate spune ca bucurestenii au castigat in 2003 cu 25% mai mult decat timisorenii (care au avut un salariu mediu lunar net de 4,7 milioane de lei) si cu 24% mai mult decat clujenii (cu un castig de 4,8 milioane de lei).





Cine castiga cel mai bine?



Piata salariala din Ardeal, ne arata in topul pachetelor financiare oferite, domeniul productiei - in special in industria constructiilor de automobile. Vorbim aici de intervale cuprinse intre 300 - 600 euro pentru middle management si 800 - 1.500 euro pentru top management.



"Pozitiile cel mai bine platite sunt cele manageriale unde salariile pot depasi 1.000 euro net pe luna. Alt domeniu in dezvoltare este cel bancar, in acest an multe filiale ale bancilor centrale au deschis sedii in Sibiu", explica Bogdan Florea.



Piata salariala din domeniul IT ramane o componenta aparte in zona Clujului, existand pozitii care reprezinta varfuri din punct de vedere financiar (un programator senior - 1000-1500 euro).



"Raportandu-ne la o medie a castigurilor realizate lunar, pe piata clujeana, in continuare cele mai mari salarii le gasim in domeniul vanzarilor (in special tehnice). Vorbim aici de intervale cuprinse intre 300-700 euro pentru un reprezentant vanzari, 450-1000 euro pentru ASM sau 800-1200 pentru un director national de vanzari", explica Ovidiu Valceanu.



La Timisoara, domeniile cu cele mai motivante pachete de beneficii raman IT-ul (favorizat si de facilitatile fiscale), domeniul financiar-bancar si companiile farmaceutice.



" Pachetele difera foarte mult, in functie de domeniul de activitate, complexitatea postului si marimea companiei. In functie de acesti parametrii putem regasi pe piata, pentru pozitii relativ asemanatoare, pachete salariale care difera foarte mult", considera Razvan Ogircin, managing partener Aims Human Capital Timisoara.



El spune ca 2005 va reprezenta un an in care pentru unele salarii oferite, in special pentru pozitiile manageriale, se va reduce din decalajul inregistrat fata de celelalte tari central-europene (Ungaria, Cehia, Polonia). "E un an in care cu certitudine se va inaspri si concurenta in recrutarea si retentia unor specialisti si manageri cu experienta in companii internationale ", adauga Ogircin.





La Timisoara, doar o usoara crestere



Fara a inregistra modificari spectaculoase, pachetele de beneficii de pe piata vestica au inregistrat totusi o usoara crestere fata de anul 2003. "Estimam un procent mediu de 10-15 % in cadrul segmentului reprezentat de companiile de productie multinationale", a mai spus Razvan Ogircin.



Concurenta in recrutarea unor specialisti sau mid manageri cu experienta isi spune cuvantul in cateva domenii de activitate (IT, logistica, automatizari, telecomunicatii, electronica, financiar), acest lucru ducand si la o crestere a solicitarilor din partea candidatilor. "Fata de anul 2003, asteptarile salariale ale celor mai multi candidati intervievati au crescut cu cel putin 25%. Cateva categorii profesionale (evident, din randul celor mai solicitate de piata) au invatat sa-si negocieze mult mai aprig serviciile", a mai spus Ogircin.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO