Profesii

Nicoleta Salajan : Vom intra intr-o criza de creiere pe partea tehnica in urmatorii 5-10 ani

Nicoleta Salajan : Vom intra intr-o criza de creiere pe partea tehnica in urmatorii 5-10 ani

Nicoleta Salajan, director de resurse umane al Holcim Romania

23.10.2006, 21:20 291

Industria materialelor de constructii trebuie sa isi reimprospateze resursele umane, pentru ca vechii specialisti se retrag, iar tinerii se indreapta catre alte domenii, spune Nicoleta Salajan, director de resurse umane la Holcim.
"Se simte un gol serios de specialisti pe partea tehnica, pentru ca cei care au terminat inainte de '89 au iesit treptat din bransa, iar cei care au terminat mai de curand nu au expertiza suficienta pentru a raspunde cerintelor noastre", explica Salajan. La aceste fenomene, precizeaza ea, se adauga si lipsa de interes a tinerilor fata de industrie, din ce in ce mai vizibila pe piata.
Holcim are in prezent in Romania in jur de 1.360 de angajati, intr-o serie de locatii operationale din tara, cum ar fi Alesd, Turda sau Campulung. Astfel, la nevoile ridicate de personal impuse de diferitele proiecte ale companiei se adauga si dificultatea zonelor in care sunt localizate acestea, nu tocmai ofertante din punctul de vedere al fortei de munca active si nici foarte atragatoare pentru tinerii ingineri.
In ceea priveste pregatirea tinerilor absolventi ai facultatilor de profil, Salajan considera ca invatamantul nu trebuie judecat, pentru ca, la fel ca si alte sectoare, se afla in tranzitie. Ceea ce este ingrijorator, adauga ea, este insa faptul ca legaturile dintre scoala si industrie sunt aproape rupte.
"Inainte de '89, legatura dintre invatamantul superior si industrie era mult mai puternica, pentru ca noi faceam serios practica in industrie. Sigur ca abordarea era un pic fortata, dar exista si o parte buna", mentioneaza Salajan, ea insasi absolventa a Politehnicii din Cluj. In viziunea sa, nici companiile nu sunt inca foarte active in acest sens.
Holcim a avut primul contact cu scolile de profil in urma cu doi ani, cand a organizat programe de practica pentru studenti de la facultati de chimie industriala sau chimie anorganica.
"Cand am aflat ca nu au vazut in viata lor o fabrica de ciment, iar ei lucreaza cu lianti, m-am panicat", marturiseste, zambind, directorul de resurse umane al companiei.
Una dintre metodele pe care Holcim le foloseste pentru a isi atrage specialisti in locatiile mai dificile este angajarea pe proiecte, la care se adauga beneficiile de relocare, iar asta in contextul in care "forta de munca tanara este oricum foarte mobila si dinamica".
In ceea ce priveste interesul scazut al tinerilor pentru domeniul industrial, managerul spune ca singura perspectiva de corectare a acestei probleme o reprezinta dezvoltarea locala, in conditiile in care tarile dezvoltate isi muta tot mai des operatiunile de productie in Asia si Europa de Est.
Vesti nu tocmai bune vin insa in prezent din cercetare, activitate care in Romania este "practic moarta".
"In 5-10 ani cred ca vom intra intr-o criza de creiere pe partea tehnica. Noi cumparam servicii de dezvoltare-cercetare, insa din afara granitelor", explica managerul.
Nu numai specialistii dau insa batai de cap, pentru ca si muncitorii calificati sunt tot mai greu de gasit. Mai mult, precizeaza Salajan, dupa restructurarile de personal operate in urma cu ceva timp, interesul pare sa se fi pierdut. Un exemplu in acest sens ar fi fabrica din Alesd, unde, dupa restructurari, fostii angajati au fost cei care au avut prioritate la angajare.
"Unii au plecat, altii au transformat compensatiile de somaj in afaceri mici, iar altii s-au orientat catre agricultura", explica Salajan.
De altfel, Holcim a infiintat la Alejd o scoala proprie de tehnicieni in industria cimentului, prima generatie a acesteia absolvind chiar anul acesta. Scoala se adreseaza absolventilor de liceu si dureaza trei ani, dintre care unul inseamna practica.
"Trei ani ne ia sa pregatim un potential supervizor, care reprezinta mai mult decat un muncitor cu inalta calificare,", spune Salajan, adaugand ca toti absolventii primei promotii au ales sa lucreze, mai departe, in companie.
Anul acesta, in jur de 80% din persoanele intrate in Holcim au venit prin agentiile de recrutare, insa directorul de resurse umane al companiei precizeaza ca si "aceasta distractie s-a scumpit, pentru ca toata lumea cauta". Astfel, de la primele recrutari pe care Nicoleta Salajan le facea in Bucuresti, in urma cu sase ani, a constatat ca tarifele recruiterilor au crescut cu aproximativ
20-25%. O crestere destul de consistenta, insa poate artificiala, adauga ea, s-a simtit si in ceea ce priveste salariile, iar asta si in conditiile in care reprezinta inca principalul instrument de atragere a fortei de munca.
In cazul Holcim, spune managerul de resurse umane, salariul mediu de baza pentru cei peste 1.300 de angajati, dintre care in jur de 80% reprezinta "gulere albastre", este de aproximativ 500 de euro.
Nicoleta Salajan a absolvit Facultatea de inginerie mecanica a Universitatii din Cluj si spune ca si-a dorit dintotdeauna sa lucreze "intr-o hala cu multi oameni, cu mainile pline de ulei".
Dupa absolvire, s-a angajat prin repartitie guvernamentala la intreprinderea de armament Mecanica, din Orastie, iar in 1989 s-a mutat la Cluj, la producatorul de robinete de uz casnic Armatura, in cadrul caruia a ajuns sa ocupe si pozitii de marketing si vanzari, o ocupatie "despre care nimeni nu stia atunci cu ce se mananca, dar care se purta".
"Am facut la vremea aceea un curs in managementul resurselor umane si am constatat ca menirea mea nu este cea de marketing si vanzari, asa ca am tasnit cu prima ocazie", isi aminteste managerul. In 1995, Salajan s-a mutat la Tehnofrig Cluj, companie in care avea sa petreaca patru ani ca director de resurse umane, pozitie pentru care se cauta un om cu experienta in industria grea.
Cand a venit oferta din ciment a Holderbank (n.r. - fostul Holcim), principalul obiectiv a fost restructurarea personalului, cu un termen de sase luni pentru 50% din intreaga organigrama.
Nicoleta Salajan a lucrat numai in companii industriale si spune ca nu ar fi tentata sa incerce si aria serviciilor, pentru ca este persoana de formatie pragmatica, iar in servicii este foarte multa conceptualizare.
"In industrie e mai practic. Pot sa pun mana, pricep despre ce vorbesc si stiu cu ce se mananca. In plus, aici e mult mai colorata viata, pentru ca intalnesti toate tipurile de oameni, de la absolventi de master pana la muncitori necalificati, pe cand in servicii paleta e mult mai ingusta, iar atmosfera mult mai scortoasa", spune ea.
Mai mult, Salajan considera ca pregatirea de inginer a ajutat-o extrem de mult in cariera de profesionist in resurse umane, pentru ca i-a permis sa inteleaga mult mai bine procesele.
"In cazul procedurilor dureroase, cum ar fi restructurarile, cand stai de vorba cu seful de sectie si trebuie sa redimensionezi, mult mai bine intelege un inginer ce se intampla acolo si ce impact exista, in termeni de durata si complexitate, decat ar face-o un psiholog sau un sociolog, spre exemplu", mentioneaza ea.
Si canalele de comunicare cu oamenii se deschid mult mai usor in cazul unui manager cu pregatire tehnica, pentru ca reuseste sa priceapa si sa relationeze usor, nu sa vorbeasca "din carti".

Cariera
varsta: 44 de ani
februarie 1999 - prezent: director de resurse umane, Holcim Romania
august 1995 - 1999: director administrativ si de resurse umane, Tehnofrig Cluj
martie 1989 - 1995: inginer proiectant, marketing engineer, marketing manager, Armatura Cluj
octombrie 1985 - 1989: inginer mecanic, Intreprinderea Mecanica Orastie
1985: inginerie mecanica, Universitatea Politehnica din Cluj

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO