Profesii

Nick Kos, PwC: Directorii generali din Europa Centrală şi de Est sunt mai puţin optimişti decât omologii lor la nivel global. Dincolo de reacţia emoţională generată de război, inflaţia este cea mai mare ameninţare pentru economie

Conferinţa de lansare a PwC CEO Survey 2022

Nick Kos, PwC: Directorii generali din Europa Centrală...

Autor: Răzvan Botea

11.05.2022, 19:54 87

Nick Kos, CEO PwC Europa Centrală şi de Est, a spus, în cadrul conferinţei de lansare a PwC CEO Survey 2022, că directorii generali din Europa Centrală şi de Est (ECE) sunt mai puţin optimişti decât omologii lor la nivel global, potrivit studiului PwC.

„La nivel global, 77% dintre CEO sunt de părere că economia va creşte în 2022. Prin comparaţie, doar 68% dintre directorii generali din ECE cred că economia mondială va creşte. Directorii generali din ECE sunt mai precauţi. Probabil şi din cauză că ne-am obişnuit în ECE să luăm totul cu un vârf de sare”, a spus el.

Ce a mai spus Nick Kos:

Printre îngrijorările de bază pentru directorii generali din ECE, situaţia geopolitică este în top 5. În ECE această îngrijorare nu este atât de mare ca la nivel mondial, ceea ce este interesant. Cel mai mare risc indicat de 53% dintre CEO din ECE este riscul la adresa sănătăţii.

Mai mult de jumătate dintre CEO la nivel global au făcut paşi sau sunt în procesul de a face paşi către un angajament de decarbonizare. Împreună cu

Tragedia din Ucraina ne afectează pe toţi. Dar de asemenea ne dăm seama că ce se întâmplă va schimba perspectiva asupra economiei globale. Întrebarea este cum stakeholderii vor aduce contribuţia pentru a rezolva situaţia şi este clar că directorii generali vor juca un rol important.

Dacă scoatem partea emoţională din ecuaţie din primele zile de război, atunci când, desigur, cea mai mare ameninţare era cea de securitate, cred că cea mai mare ameninţare la adresa economiei mondiale şi din regiune, este inflaţia.

Nu cred că inflaţia a fost cauzată de război, dar cu siguranţă a fost amplificată de acesta. Dobânzile vor creşte, lichiditatea se va reduce, vom avea în continuare probleme pe lanţurile de aprovizionare. Aceasta cred că este cea mai mare ameninţare.

Pentru fiecare ameninţare este şi o oportunitate. Pentru regiunea noastră este şi o oportunitate, pentru că toate companiile se vor gândi la transformare, la a-şi aduce furnizorii mai aproape. Avem de asemenea o resursă mare de talente şi costuri bune. Sunt oportunităţi, dar şi provocări.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO