Profesii

Nevenca Doca: Tinerii cu o vechime de sub un an sunt mai vulnerabili la ofertele primite din afara bancii

Nevenca Doca: Tinerii cu o vechime de sub un an sunt mai vulnerabili la ofertele primite din afara bancii

Nevenca Doca, director de resurse umane la Banca Transilvania: Intotdeauna, o institutie bancara noua pe piata va fi foarte atenta la selectarea oamenilor sai, cautandu-i in general pe cei cu experienta, pentru a-si face o intrare puternica pe piata. In plus, majoritatea bancilor din sistem cresc si ele si, la fel, vor sa aiba in echipele lor mai ales oameni cu experienta.

02.07.2007, 22:38 1000

Pe piata fortei de munca din sistemul bancar exista o adevarata "batalie" pentru angajarea, pastrarea si fidelizarea personalului calificat, cel mai greu de gasit fiind analistii financiari, specialistii in domeniul managementului riscurilor, precum si oamenii de vanzari, spune Nevenca Doca, director de resurse umane la Banca Transilvania
"Desi putem vorbi de generatii intregi de absolventi cu studii superioare, piata in acest domeniu (bancar - n.r.) duce inca lipsa de specialisti. Este vorba despre un dezechilibru intre cerere si oferta din acest punct de vedere. Cu toate ca printre cei care sunt absolventi de stiinte economice, gasim destule persoane care sunt bine pregatite, au fost cazuri in care ne-a fost mai dificil sa gasim persoane compatibile, din toate punctele de vedere, cu anumite posturi mai specializate", declara Nevenca Doca.
Directorul de resurse umane al Bancii Transilvania a ajuns sa gestioneze peste 5.000 de persoane si spune ca s-a confruntat in cei patru ani, de cand se afla in companie, cu diverse provocari, de la compatibilitatea angajatilor cu postul vizat, pana la discutiile directe cu oamenii care vor sa plece din companie.
In prezent, Banca Transilvania are peste 5.200 de angajati in cele 378 de sedii din tara, iar pana la sfarsitul acestui an se estimeaza ca numarul de angajati va creste cu inca 600 de oameni. In 2006, aproape 2.000 de persoane au fost angajate la Banca Transilvania, ceea ce inseamna o crestere de personal cu 46%. "Fara a face estimari pentru urmatorii ani, atata timp cat vom vorbi de extinderea retelei bancare, trebuie sa avem in vedere si atragerea de noi oameni in echipa", declara Nevenca Doca. Potrivit acesteia, principala cauza principala a lipsei de specialisti este aparitia pe piata a unor banci noi, care au strategii diverse de atragere de personal.
"Intotdeauna, o institutie bancara noua pe piata va fi foarte atenta la selectarea oamenilor sai, cautandu-i in general, pe cei cu experienta, pentru a-si face o intrare puternica pe piata. In plus, majoritatea bancilor din sistem cresc si ele si, la fel, vor sa aiba in echipele lor, mai ales oameni cu experienta", crede directorul de resurse umane al Bancii Transilvania.
Aceasta a mai spus ca lipsa de specialisti a generat situatii in care atat bancile noi intrate pe piata, cat si cele aflate in extindere au facut oferte unor specialisti din Banca Transilvania. "Am vazut partea pozitiva a acestui context, in sensul ca suntem constienti ca angajatii sunt punctul nostru forte si ca organizatia este atractiva pe piata din acest punct de vedere", precizeaza Doca.
In opinia acesteia, singura solutie pentru pastrarea oamenilor specializati este fidelizarea acestora. "Tratam cu maxima atentie acest aspect, retinerea oamenilor fiind o prioritate in politica de resurse umane a bancii. In primul rand, este vorba de consiliere, de discutii care au loc in faza luarii deciziei de a pleca din companie, a respectivei persoane. In functie de concluziile la care ajungem in urma acestor discutii, avem propriile strategii de a convinge un angajat sa nu paraseasca echipa", spune Nevenca Doca.
O alta modalitate de a avea constant oameni bine pregatiti este atragerea de noi resurse. "Piata fortei de munca din domeniul bancar are un grad foarte mare de dinamism, dar si de maturizare, astfel ca in momentul in care vrei un nou angajat e necesar sa ii oferi motivatia necesara pentru a veni in echipa ta", crede Doca.
Situatia existenta pe piata bancara obliga companiile sa ofere mult mai mult decat un salariu atragator, astfel ca oportunitatile de promovare, trainingurile in tara si strainatate, precum si un mediu de lucru placut sunt necasare pentru a atrage cei mai buni angajati. "Stilul de conducere, menit sa sprijine angajatii in eforturile lor de obtinere a performantei este de asemenea, un atu al oricarei institutii bancare", precizeaza directorul de resurse umane al BT.
Potrivit studiilor de piata, salariul mediu net in sectorul bancar este de aproximativ 700 de euro. "Pentru cei care nu fac parte din sistemul bancar, venitul mediu lunar obtinut de o persoana care activeaza in acest sistem poate parea destul de mare, insa nu trebuie sa uitam ca acest sector este cel mai dinamic din economie, dinamism dat de piata, de oferta si de cerere, dar si de o crestere masiva din toate punctele de vedere", crede Nevenca Doca.
Recrutarea pentru personalul mediu, dar si pentru manageri, se face direct de catre echipa de resurse umane a bancii, iar in functie de locul pe care il ocupa in organizatie, intervievarea acestor candidati se face si de catre top management. "Pentru un viitor manager in Banca Transilvania este la fel de important sa aiba atat cunostinte tehnice, cat si abilitati de conducere si de motivare a unei echipe", precizeaza directorul de resurse umane al BT.
De-a lungul anilor Banca Transilvania a angajat de asemenea numeroase persoane care erau proaspat absolventi cu studii superioare, acest lucru fiind dovedit, potrivit directorului de resurse umane, de media de varsta a personalului bancii, care este putin peste 30 de ani. "Poate ca am riscat putin, dar ne-am bazat intotdeauna pe faptul ca tinerilor trebuie sa li se dea o sansa sa se afirme sau chiar sa invete. In plus, existenta unei 'rupturi' intre momentul in care termina o facultate si angajare nu este benefica pentru ei", spune Nevenca Doca.
Pentru integrarea noilor angajati, in cadrul bancii a fost infiintata Academia BT, care este un centru de formare profesionala, in cadrul caruia se realizeaza cursuri de specializare dedicate, in special, celor nou intrati in echipa.
In ceea ce priveste piata fortei de munca din domeniul bancar, Nevenca Doca este de parere ca aceasta are ca specific numarul mare de specializari pentru care se poate opta, precum si o "miza" mai mare decat in alte sectoare de activitate. "Principalul avantaj al unui angajator din sistemul bancar este dat de faptul ca poate oferi angajatului un mediu de lucru concurential, oportunitati de dezvoltare profesionala rapida, un venit lunar atractiv, dar si posibilitatea integrarii intr-o companie cu o cultura organizationala puternica".
Ca in orice domeniu de activitate aflat in plina ascensiune, si sectorul bancar se confrunta cu fluctuatia de personal, fenomen care in Banca Transilvania este sub media din sectorul bancar. Potrivit directorului de resurse umane, "turnoverul" de personal al companiei este de 10%, ceea ce nu creeaza probleme.
"Din statisticile noastre, vulnerabilitatea cea mai mare la ofertele primite din exteriorul bancii o au tinerii cu o vechime mai mica de 12 luni. Explicatiile sunt probabil, atat faptul ca in acest timp relativ scurt nu se formeaza inca sentimentul de apartenenta la grup, de loialitate fata de acesta, cat si faptul ca, la varsta respectiva, lipsesc maturitatea, rabdarea si intelepciunea necesare construirii unei cariere printr-un traseu profesional coerent", explica directorul de resurse umane al BT.
Nevenca Doca este de parere ca un grad de retentie ridicat intr-o companie este legat in mod direct de politica de resurse umane a organizatiei, care trebuie sa aiba in vedere dezvoltarea competentelor, retinerea talentelor in firma, atragerea de profesionisti, precum si specializarea pe joburi.
"Sunt de parere ca sintagma 'omul potrivit, la locul potrivit' este un principiu care te poate duce departe, din punctul de vedere al resurselor umane. O persoana care lucreaza intr-un domeniu si pe un post care ii place, pentru care este pregatita si pentru care are abilitati va fi intotdeauna un angajat motivat, care va considera munca sa drept o provocare", crede Doca.
Potrivit directorului de resurse umane, in Banca Transilvania se incurajeaza promovarea interna a angajatilor care dupa un anumit timp demonstreaza abilitati tehnice si de leadership.
"De cele mai multe ori promovarea are loc in acelasi departament din care angajatul face parte. Avand in vedere faptul ca in cadrul bancii sunt aproximativ 30 de specializari, promovarea in cadrul unei alte divizii nu are loc foarte des, dar este posibila", declara Nevenca Doca.
De asemenea, in momentul in care sunt create noi birouri sau departamente, cei vizati in primul rand sunt angajatii bancii.
Aceasta considera ca pe langa fluctuatia de personal o alta problema cu care se confrunta domeniul bancar este presiunea asupra salariatilor, determinata de mediul concurential.
"Acesta este si motivul pentru care, in acest sector, cele mai mari sanse de succes le au persoanele foarte motivate, ambitioase si care rezista la un volum si la un ritm de munca sustinut", precizeaza directorul de resurse umane al Bancii Transilvania.
Nevenca Doca lucreaza in Banca Transilvania de aproape cinci ani si spune ca a avut norocul sa parcurga, impreuna cu colegii din departamentul de resurse umane, cateva etape extrem de provocatoare pentru orice specialist in domeniu, cum ar fi reorganizarea BT, rebranding-ul, dar si o crestere foarte dinamica.


Cariera
2002 - prezent: director de resurse umane, Banca Transilvania;
2001-2002: country head of human resources, ABN AMRO Bank Romania;
septembrie-august 1998: human resources officer, ABN AMRO Bank Romania;
martie-septembrie 1998: human resources assistant, ABN AMRO Bank Romania;
1995-1998: quality assurance and quality control supervisor, Italromedica.


Banca Transilvania, pe scurt

Cea mai mare banca cu capital privat local
Ocupa pozitia a cincea in sistemul bancar, dupa active, si are un profit net de 37,6 mil. euro
5.200 de angajati in cele 378 de sedii din tara
Pana la sfarsitul acestui an se estimeaza ca numarul de angajati va creste cu inca 600 de oameni
Aproape 2.000 de persoane au fost angajate in 2006

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO