Profesii

„Nepotismul“, brevetat în politicile de HR: Unu din doi angajatori oferă bonusuri salariaţilor care îşi aduc în companie un prieten

„Nepotismul“, brevetat în politicile de HR: Unu din...

Autor: Adelina Mihai

25.09.2018, 00:07 2686

Mai mult de jumătate (51%) dintre companiile private din România, în special multinaţionale, acordă bonusuri an­ga­jaţilor care recomandă prieteni sau chiar rude potrivite pentru rolurile scoase la concurs, arată rezultatele celui mai recent studiu realizat de compania de HR Mercer, pe un eşantion de peste 270 de companii de pe plan local.

„Într-adevăr, sistemul acordării de bonusuri de reco­man­dare s-a generalizat de când s-a accentuat ten­siunea la recrutare pe piaţa muncii, pe fondul defi­citului de can­di­daţi. Acest sistem scurtează durata procesului şi aduce can­didaţi cu profil apropiat de ce caută angajatorul şi re­pre­zintă o metodă de recrutare cu costuri mai reduse“, a ex­plicat Raluca Pârvu, business manager în cadrul BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

De altfel, spune ea, sistemul de bonusare pe bază de recomandări a apărut iniţial în anii de criză, ca o stimualre a recrutărilor prin mijloace interne, deoarece costurile erau mai mici.

Astfel, companiile au transformat angajaţii în recruiteri interni, eliminând eventualele costuri de consultanţă externă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO