Profesii

Muncitorii romani din Italia, Spania si Portugalia vor fi asigurati social

04.10.2004, 00:00 41



Reprezentantii Ministerului Muncii vor incepe negocierile cu autoritatile din Italia, Spania si Portugalia, pentru incheierea unui acord privind migratia fortei de munca si securitatea sociala a muncitorilor romani angajati in aceste tari, a anuntat Doru Frunzulica, secretar de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, seful departamentului pentru muncitorii romani din strainatate.



Prin acest acord, in schimbul unor sume modice, autoritatile romane vor recunoaste muncitorilor romani vechimea in munca pentru perioada in care au lucrat in strainatate, precum si sumele pe care le-au platit in acest interval la sistemul de pensii si asigurari sociale.



Procedurile de incheiere a contractelor de asigurari sociale si de contributie la sistemele de pensii si de sanatate din tara vor fi parcurse cu ajutorul atasatilor pe probleme de munca, ce urmeaza sa fie trimisi in acest an la ambasadele si consulatele Romaniei din tarile in care lucreaza cetateni romani. Atasatii ii vor consilia pe muncitorii romani in legatura cu problemele privind litigiile de munca sau contractele de asigurari sociale.



Acordul le-ar permite cetatenilor romani sa beneficieze, din partea statului in care lucreaza, atat de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, boli profesionale sau accidente de munca, ajutor de deces si asigurari sociale de sanatate, cat si de alocatie pentru copii si indemnizatie pentru cresterea sau ingrijirea copilului bolnav, rezolvandu-se astfel o parte din problemele cu care acestia se confrunta in momentul de fata.



"Prin acesti atasati, cetatenii romani care doresc sa isi mentina vechimea in munca au posibilitatea sa incheie un contract de asigurari sociale si sa plateasca contributia de asigurari sociale si de pensie, la nivelul salariului minim pe economie din Romania, respectiv la un nivel de 22-23 euro pe luna. Vom incepe discutiile si cu Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, pentru ca cetatenii romani din strainatate sa beneficieze, in tara, de contract de asigurari de sanatate pentru aproximativ zece euro pe luna", a spus Frunzulica.



Pentru muncitorii romani din Italia si Spania, negocierile pentru incheierea acordului social vor incepe in luna octombrie, urmand ca discutiile pe aceasta tema cu autoritatile din Portugalia sa fie declansate in perioada imediat urmatoare.



Totodata, potrivit lui Frunzulica, autoritatile spaniole vor studia posibilitatea eliminarii vizelor de munca pentru muncitorii care lucreaza pe o perioada de pana la sase luni, astfel incat cetatenii romani sa poata pleca sa lucreze in Spania imediat dupa incheierea contractului cu angajatorul. De asemenea, contractele de munca vor fi redactate si in limba spaniola si in limba romana, cu prevederi egale din punct de vedere juridic.



In discutiile cu autoritatile de la Madrid, partea romana a propus si simplificarea procedurilor de prelungire a contractelor de munca si a vizelor de sedere in tara. Au fost propuse drept solutii eliminarea obligativitatii unei noi vize si prelungirea contractului pe baza unei simple scrisori comune, transmise de angajator si de angajat la biroul fortelor de munca.



Potrivit estimarilor oficiale, in prezent sant inregistrati peste doua milioane de muncitori romani in strainatate, din care circa 800.000 lucreaza in Italia, 400.000 - 500.000 in Spania si aproximativ 40.000 lucreaza in Portugalia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO