Profesii

Mai mult de jumătate dintre angajaţi cred că puţini oameni vor mai avea un loc de muncă stabil, pe termen lung, în viitor. Aproape jumătate cred că angajările tradiţionale nu vor mai exista şi că abilităţile vor fi “vândute” pe termen scurt companiilor care au nevoie de ele

Mai mult de jumătate dintre angajaţi cred că puţini...

Autor: Ramona Cornea

25.03.2021, 10:17 401

Mai mult de jumătate (56%) dintre angajaţi cred că puţini oameni vor mai avea un loc de muncă stabil, pe termen lung, în viitor. Aproape jumătate (48%) consideră că angajările tradiţionale nu vor mai exista şi că abilităţile vor fi “vândute” pe termen scurt companiilor care au nevoie de ele, arată sondajul ”Hopes and fears 2021” realizat de PwC în rândul a 32,500 de angajaţi la nivel global.

”Munca la distanţă, munca virtuală sau cea colaborativă au prins avânt după apariţia pandemiei, având avantaje precum programul de lucru flexibil şi mobilitatea. În acelaşi timp, incertitudinea care domină de un an vieţile tuturor a creat percepţia că viitorul este imprevizibil, dinamic şi că trebuie să fim dispuşi la adaptare continuă. Pentru unii dintre noi, această nesiguranţă sporeşte anxietatea legată de locul de muncă, deja accentuată de contextul recent”, a declarat Daniel Anghel, Partener şi Lider al Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Munca la distanţă va continua şi după pandemie, arată rezultatele sondajului citat. Dintre angajaţii care pot lucra astfel, 72% preferă un mix între telemuncă şi mersul la birou şi doar 9% ar dori să revină la birou cu program complet.

”Angajatorii trebuie să regândească modul de lucru în substanţă, nu doar logistic, să rescrie politicile de resurse umane şi să creeze scenarii legate de cine, unde, când şi cum va lucra, nu doar pentru a adapta spaţiile şi instrumentele de lucru, dar şi pentru a defini pachetele adecvate de compensaţii şi beneficii. Pe termen lung, relaţiile muncă vor căpăta valenţe noi, iar binomul angajat-angajator într-un loc de muncă fix nu va mai fi modelul dominant”, spune Oana Munteanu, Director People & Organisation,PwC România.

În acelaşi timp, 44% dintre angajaţi ar fi de acord să-şi lase angajatorul să folosească tehnologia pentru a le monitoriza performanţa la locul de muncă, inclusiv senzori şi dispozitive (de exemplu, telefoanele sau ceasurile smart). Cu toate acestea, mulţi (41%) nu ar merge atât de departe încât să le permită angajatorilor accesul la datele personale, inclusiv profilurile din reţelele sociale.

În condiţiile în care pandemia a accelerat o serie de tendinţe pe piaţa forţei de muncă, 60% dintre angajaţi se tem că automatizarea va pune în pericol multe locuri de muncă, iar 39% cred că locurile lor de muncă vor fi ”depăşite” peste cinci ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO