Profesii

Motoarele importului de forţă de muncă sunt turate la maximum: În T1 2019 au venit 5.000 de lucrători din afara UE, o creştere de 150%. Cei mai mulţi muncitori provin din Vietnam, India, Sri Lanka şi Republica Moldova

Motoarele importului de forţă de muncă sunt turate la...

Autor: Răzvan Botea

11.04.2019, 08:12 708

Criza forţei de muncă, în special în construcţii şi HoReCa, a condus la mărirea contingentului de lucrători migranţi din afara spaţiului european pe teritoriul României la 20.000 în 2019, faţă de 7.000 anul trecut, cifră care a fost suplimentată ulterior cu încă 8.000.

Până la acest mo­ment, au fost acor­date peste 5.000 de avize de an­gajare, a spus co­mi­sa­rul-şef Iulian Cârdei, şe­ful Direcţiei pentru Imigrări a muni­ci­piului Bucureşti.

„Contingentul pentru acest an este la o cifră de 20.000 de lucrători noi admişi pe piaţa forţei de muncă din spa­ţiul extra european şi până în momentul de faţa am depăşit cifra de 5.000“, a spus Iulian Cîrdei în cadrul unui eveniment or­­ganizat ieri de HORA, organizaţia pa­tro­nală a com­paniilor din industria ospitalităţii.

Creşterea numărului avizelor de an­gajare pen­tru lucră­to­rii mi­granţi din afara spa­ţiului euro­pean în pri­mul trimestru al acestui an a fost de 150% faţă de aceeaşi perioadă a anului tre­cut, iar cei mai mulţi munci­tori pro­vin din Viet­nam, India, Sri Lanka şi Re­publica Moldova.

Costurile unei companii pentru a adu­ce un lucrător migrant din afara spaţiului european se situează între 1.000 şi 10.000 de euro.

Angajatorul îşi asumă riscul ca, după ce a investit în aducerea şi pregătirea angajatului, acesta să plece către alt angajator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO