Profesii

Modificarea normelor la Legea 76

21.06.2004, 00:00 22



Guvernul a adoptat recent Hotararea privind modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.76/2002, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.174/2002. Actul normativ prevede:



1. Actualizarea temeiurilor juridice de incetare a raporturilor de munca sau de serviciu, considerate neimputabile persoanei, care ar da dreptul la acordarea indemnizatiei de somaj.



2. Modalitatea realizarii stagiului de cotizare de catre persoanele incadrate cu contract individual de munca cu timp partial, respectiv cu contract de munca temporara, astfel incat aceste persoane sa poata beneficia de indemnizatie de somaj.



3. Modalitatea certificarii stagiului de cotizare realizat de asigurati.



4. Procedura si criteriile de selectie a angajatorilor care organizeaza, in baza planului anual de formare profesionala existent(la nivel de angajator), programe de formare profesionala pentru proprii angajati, derulate de furnizori de formare profesionala, autorizati in conditiile legii, in vederea cofinantarii acestor programe din bugetul asigurarilor pentru somaj.



5. Reglementarea modalitatii de asigurare a perfectionarii profesionale continue a persoanelor care si-au reluat activitatea dupa o perioada de absenta de pe piata muncii.



6. Stabilirea modului in care persoanele care desfasoara activitati in mediul rural sau a persoanelor aflate in detentie au acces la programele de formare profesionala organizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.



7. Modalitatea de decontare a cheltuielilor pentru transportul persoanelor care beneficiaza de servicii de formare profesionala si nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregatire sau locuiesc la o distanta mai mare de 50 km de aceasta, precum si a asigurarii cazarii celor care nu pot veni zilnic la pregatire.



8. Stabilirea documentatiei necesare angajatorului ce incadreaza someri care in termen de cel mult 3 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile pentru acordarea pensiei anticipate partiale sau a pensiei pentru limita de varsta daca nu indeplinesc conditiile pentru acordarea pensiei anticipate partiale, astfel incat acesta sa poata beneficia de acordarea unei subventii din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO