Profesii

Ministrul Sănătăţii: Veniturile medicilor de familie ar putea creşte cu 15%

Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, vrea să crească veniturile medicilor de familie prin majorarea cu aproximativ 15 la sută a sumelor acordate pentru fiecare persoană înscrisă pe lista acestora, în acest sens având discuţii cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

"Purtăm discuţii pentru creşterea valorii punctului per capita la medicii de familie, în limitele bugetare. Ar fi vorba despre o creştere de 15 la sută a valorii punctului acordat medicilor de familie pentru fiecare persoană înscrisă pe listele lor", a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli.

În prezent, valoarea punctului per capita acordat medicilor de familie este de trei la sută.

De asemenea, ministrul Sănătăţii susţine ideea potrivit căreia bolnavii cronici pot beneficia de medicamente compensate chiar dacă nu au fost programaţi, propunere care se regăseşte în proiectul privind Normele Contractului cadru pe 2012 privind acordarea asistenţei medicale.

"Până în prezent, pacienţii cronici care nu reuşeau să se prezinte în cabinetul medicului de familie la data programată şi care refuzau reprogramarea din diverse raţiuni erau nevoiţi să plătească contravaloarea serviciilor medicale şi nu puteau beneficia de prescripţii medicale în regim compensat. Am solicitat reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să modifice această prevedere, astfel încât pacienţii cronici să poată beneficia de medicamente compensate chiar în lipsa unei programări", a spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit proiectului CNAS supus dezbaterii publice pe site-ul instituţiei, medicii de familie şi cei din ambulatoriu de specialitate au dreptul să încaseze contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situaţiile programabile, dacă pacienţii solicită efectuarea serviciilor înaintea datei programate. În aceste situaţii, medicii de familie nu vor elibera bilete de trimitere sau prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi decontate de casele de asigurări de sănătate.

Prin excepţie de la această prevedere, medicii de familie vor putea elibera prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi decontate de casele de asigurări de sănătate numai pentru asiguraţii cu boli cronice de pe listele proprii pentru tratamentul respectivelor afecţiuni cronice, potrivit proiectului de ordin al CNAS.

"Bolnavul cronic primeşte tratament odată la trei luni, este greu de crezut că în acest interval nu poate fi programat. Dacă însă pacientul cronic care nu este urgenţă vrea să fie consultat fără programare, atunci va plăti consultaţia. Contravaloarea acestui servicu va fi stabilită de către medicii de familie sau de către specialişti'', a declarat miercuri directorul general al CNAS, Dorin Ionescu.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.