Profesii

Ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă: Vom propune ca personalul medical nevaccinat să fie testat periodic

Ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă: Vom propune ca...

Autor: Cosmin Pirv

18.07.2021, 22:11 90

Ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă spune că va propune ca, în cazul creşterii incidenţei cazurilor de Covid, personalul medical nevaccinat să fie testat periodic. „Costurile nu vor fi suportate de sistemul public de sănătate”, a spus ministrul.

Întrebată, duminică, la Digi24, dacă vaccinarea ar putea deveni obligatorie pentru anumite categorii de persoane, Ioana Mihăilă a spus: „Nu aş spune chiar obligatorie, vaccinarea este opţională. Cred că e bine să rămână la latitudinea fiecăruia dintre noi dacă ne vaccinăm sau nu, dar cred că pentru anumite categorii profesionale, cum este personalul medical, e important să ne gândim şi la persoanele cu care acest personal medical vine în contact, adică cu pacienţi vulnerabili”.

Ministrul Sănătăţii susţine ca va propune ca personalul medical nevaccinat să fie testat periodic.

„Noi vom veni cu propunere, cel mai probabil, prin care personalul medical şi medico-sanitar nevaccinat să se testeze periodic, tocmai pentru a asigura securitatea pacienţilor. Acest lucru se va întâmpla doar dacă se vor depăşi anumite incidenţe ale infecţiei cu Covid. (...) În metodologia INSP de acum este la incidenţă de peste 1,5 la mie. (...) Testare rapidă sau testare PCR cu anumită frecvenţă, pe care o decid specialiştii, cei de la INSP”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Conform acesteia, costurile nu vor fi suportate de sistemul public de sănătate: „În principiu costurile ar trebui să fie responsabilitatea persoanei care este nevaccinată. Cred că trebuie să-şi asume responsabilitatea de a avea grijă de pacienţii cu care vin în contact, fie vaccinându-se, fie testându-se periodic”.

Ioana Mihăilă a precizat că o astfel de propunere ar putea intra în vigoare, în funcţie de incidenţă, „probabil din septembrie, pentru că dorim să le dăm timp celor care încă nu s-au vaccinat”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO