Profesii

Mercer: Companiile au prevazut cresteri salariale sub buget in 2009

14.12.2008, 16:00 25

Aproape trei sferturi (73%) din companii vor oferi in 2009 cresteri salariale sub cele bugetate initial, arata studiul "Leadind through unprecedented times" realizat de compania de consultanta in resurse umane Mercer. Doar 12% din respondenti au spus ca salariile de anul viitor vor ramane la nivelul din 2008, cele mai expuse domenii la o astfel de masura fiind bankingul si cel tehnologic. Totodata, 60% din cei chestionati de Mercer au declarat ca va exista o reducere a bonusurilor care se acorda in 2009 pe baza performantelor din 2008.

Industria bancara va fi cea mai expusa, 75% dintre respondentii din acest sector urmand sa reduca bonusurile in 2009. Totodata, reprezentantii bancilor spun ca intentioneaza sa modifice si sistemele variabile de plata, iar 28% dintre respondentii, reprezentand companii financiare, spun ca vor modifica sau ca vor dezvolta noi sisteme de plata variabila.
Reducerea cresterilor salariale si a bonusurilor in 2009, ca urmare a dificultatilor pe care le intampina companiile in momentul de fata, va pune foarte mare presiune pe specialistii in HR, precum si pe departamentele pe care le conduc. Intr-o perioada in care departamentelor de resurse li se cere sa minimizeze costurile, 62% dintre participantii la studiu au precizat ca este foarte probabil sa reduca investitiile in serviciile de resurse umane, in vreme ce restul respondentilor au precizat ca vor continua sa investeasca functiile de HR, la fel de mult ca in 2008. De asemenea, 75% dintre respondenti au precizat ca organizatia din care fac parte nu va investi in externalizarea functiilor de HR in 2009.
Peste jumatate dintre cei chestionati au afirmat ca propriii angajati s-au aratat foarte ingrijorati vizazi de impactul pe care ar putea sa-l aiba problemele economice asupra banilor pe care i-au investit pentru pensie, in vreme ce 37% dintre angajati sunt nelinistiti in ceea ce priveste stabilitatea companiei din care fac parte. De asemenea, 34% din respondenti au spus ca salariatii manifesta o stare de anxietate cand vine vorba de siguranta locului de munca.
"Tensiunile economice pot avea efecte nefaste atat asupra productivitatii, cat si a gradului de implicare a angajatilor la locul de munca si de aceea salariatii trebuie sa fie atent monitorizati", spune Patricia Milligan, chief market officer la Mercer.
Pe langa problemele legate de reducerea bugetelor de resurse umane, oamenii de HR vor fi nevoiti sa faca fata si reducerilor de personal.
Circa o treime din participantii la studiu considera ca anul viitor vor fi nevoiti sa renunte la o parte din angajati. Procentul creste daca se face o ierarhizare pe industrii. Aproape jumatate dintre cei chestionati care lucreaza in productie au spus ca este foarte probabil ca in 2009 sa concedieze un numar important de angajati, in vreme ce 48% din reprezentantii companiilor din domeniul tehnologic vor adopta masuri similare celor din productie anul viitor.
Comparativ, doar 28% dintre firmele de retail intentioneaza sa disponibilileze angajati, cu 4% mai mult decat companiile ce activeaza in domeniul serviciilor profesionale.
In ciuda problemelor economice, angajatorii se confrunta cu un deficit de talente, pe care vor incerca sa-l acopere in 2009. In timp ce 69% dintre cei chestionati vor recruta mai putini oameni decat vor disponibiliza, peste doua treimi vor respecta planurile de angajare stabilite in 2008.
Mai mult, 70% dintre respondenti nu vor reduce numarul angajatilor trimisi in misiuni internationale, dar 42% intentioneaza sa reconsidere destinatiile angajatilor, ca masura de reducere a costurilor. 
Studiul a fost realizat in perioada 3-14 noiembrie, pe un esantion de 1.028 de specialisti in resurse umane si in domeniul financiar, reprezentand organizatii care desfasoara activitati in peste 100 de tari din intreaga lume.
 
Cum va arata 2009
  • Companiile vor oferi cresteri salariale sub valorile bugetate initial
  • Bonusurile acordate pe baza rezultatelor din 2008 vor scadea
  • 62% dintre respondenti ar putea reduce investitiile in HR
  • Aproape jumatate dintre companiile din productie vor concedia oameni
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO