Profesii

Maria Dorobantu, HR manager - Badea Clifford Chance: 1.500 de euro, pachetul salarial al unui avocat junior

Maria Dorobantu, HR manager - Badea Clifford Chance: 1.500 de euro, pachetul salarial al unui avocat junior

Maria Dorobantu: Ca si in alte domenii, uneori poate dura o luna de zile pana ajungi sa recrutezi pe cineva, sau chiar jumatate de an

21.09.2008, 13:59 552

“Este adevarat ca in Romania si in lume exista un deficit de talente. Pe piata din Romania insa exista multi absolventi de drept si avocati. Provocarea este legata de cati dintre acestia sunt cu adevarat potriviti pentru tipul nostru de firma”, declara Maria Dorobantu, HR manager al casei de avocatura Badea Clifford Chance.

 

Reprezentantul firmei mentioneaza ca si in avocatura pot aparea probleme in procesul de recrutare, din cauza ca momentul in care o firma vrea sa-si mareasca echipa s-ar putea sa nu coincida cu gasirea oamenilor de care are nevoie. “Aceasta situatie este o realitate regasita in mai toate industriile”, spune Dorobantu.
In Romania a inceput sa fie din ce in ce mai evidenta batalia pentru talente intre angajatori, in conditiile in care pana acum companiile au fost preocupate de a se dezvolta extrem de rapid, pentru a castiga cota de piata in lupta cu competitia. Dorobantu crede ca atragerea si retinerea talentelor va fi pentru mult timp marea provocarea a angajatorilor si ca in Romania companiile ar putea avea castig de cauza mai mare in atragerea talentelor daca ar pune mai mult accentul pe benficii, si nu pe salariu.
Pachetul salarial pentru un avocat al casei este format dintr-o parte fixa si un bonus anual care se acorda in functie de performantele personale, dar si ale firmei, bonusurile anuale putand sa depaseasca salariul de multe ori. Pe langa venituri, avocatii casei beneficiaza de traininguri anuale in valoare de 5.000 de euro/ persoana, precum si de servicii medicale gratuite la o clinica privata.
In luna iulie, biroul local al celei mai mari firme de avocatura din lume a recrutat sapte absolventi de studii juridice, ajungand la un total de 50 de avocati. Fiecare dintre cei recrutati in vara va beneficia de serviciile unui avocat cu experienta pe o perioada de 1-2 ani, care va contribui la integrarea eficienta a celor nou-veniti in cadrul echipei. Pentru anul in curs, firma pare ca si-a atins deja obiectivul privind cresterea echipei, tinand cont ca Daniel Badea declara la inceputul anului ca isi propune sa creasca echipa de la un numar de 35 la aproximativ 50-55 de avocati, care sa sustina cresterea afacerilor cu 30%. Cu toate acestea, Dorobantu spune ca echipa ar putea fi marita, deoarece o casa de avocatura trebuie sa fie pregatita se recruteze tot timpul persoane care sa sustina dezvoltarea businessului. “Nu are sens sa cresti numeric, decat in masura in care poti asigura calitatea. Este foarte probabil ca pana la sfarsitul lui aprilie-mai 2009 sa crestem echipa cu inca 10 persoane”, spune Dorobantu. In prezent, casa are 70 de angajati, dintre care 50 sunt avocati, iar restul de 20 lucreaza pentru sustinerea functiilor suport ale firmei. “Atunci cand vrea sa recruteze oameni cu experienta, orice firma de avocatura se uita in piata de profil. Pentru pozitiile de entry-level, ne adresam anual absolventilor de drept”, mentioneaza Dorobantu.
Cei 50 de avocati avocati ai casei sunt organizati intr-o structura ierarhica piramidala. Astfel, la baza piramidei stau juniorii - cei care abia ies de pe bancile scoli, urmati de asociati - persoane cu doi ani de experienta si de catre seniori. Salariul lunar pe care il primeste un junior este de 1.000 de euro brut. Pachetul final, la care se adauga bonusuri si beneficii, poate ajunge la mai mult de 1.500 de euro.
Badea Clifford Chance, unul dintre cei mai importanti jucatori straini de pe piata locala, alaturi de firme precum Linklaters, Salans sau Schoenherr, are o colaborare cu facultatea de drept din cadrul Universitatii Bucuresti, care le permite studentilor de acolo sa urmeze un stagiu de practica sau un internship in cadrul caselor de avocatura.
“Anul acesta patru studenti au urmat un stagiu de practica in firma. Cei care vor sa-si extinda perioada de practica sau cei care sunt interesati sa continue sa lucreze in firma dupa ce termina facultatea pot face acest lucru”, afirma Dorobantu.
Pentru a ajunge sa lucreze in Badea Clifford Chance, un tanar absolvent de drept este supus in prima faza unui test teoretic, in care ii sunt verificate cunostintele teoretice. Apoi urmeaza un al doilea test, care presupune includerea candidatului intr-o echipa, pentru testarea modului in care acesta reuseste sa faca fata unui grup. In ultima faza urmeaza interviul final.
“Ca si in alte domenii, uneori poate dura o luna de zile pana ajungi sa recrutezi pe cineva, sau chiar jumatate de an”, afirma Dorobantu. Piata locala de avocatura este evaluata la circa 150 - 200 de milioane de euro, printre cei mai mari jucatori numarandu-se firme locale precum NNDKP, Tuca Zbarcea, Musat, Popovici Nitu sau Bostina, dar si firme internationale precum Linklaters, Badea Clifford Chance sau Schoenherr.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO