Profesii

MApN: Angajaţii ministerului primesc, în 15 septembrie, toate drepturile salariale

MApN: Angajaţii ministerului primesc, în 15 septembrie,...

Autor: Liviu Dadacus, Mediafax

15.09.2017, 21:31 183

„La data de 14 septembrie, ora 22.00, ordonatorii de credite care au în compunere structuri financiare au confirmat existenţa în conturi la trezorerii a creditelor bugetare necesare plăţii tuturor drepturilor destinate cheltuielilor de personal pentru ministerul Apărării Naţionale, precum şi operarea documentelor aferente”, se menţionează în răspunsul instituţiei.

„Astfel, în data de 15 septembrie, operatorii bancari vor efectua alimentarea conturilor personale ale angajaţilor”, se mai arată în răspunsul citat.

MApN a anunţat, la începutul lunii septembrie, printr-un comunicat, că angajaţii nu vor lua veniturile în întregime pe 15 septembrie, aşa cum se întâmpla până acum, urmând ca aceştia să primească banii pentru norma de hrană şi chirii după 25 septembrie.

"În scopul abordării prudenţiale a execuţiei bugetare, în condiţiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 şi necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr 69/2010, Direcţia financiar-contabilă din M.Ap.N. a dispus către toţi ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale, următoarele: efectuarea, în data de 15 septembrie, a plăţii sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuţiile individuale şi impozit; efectuarea, la aceeaşi dată, a plăţii diurnelor în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe; efectuarea, între 21 şi 25 septembrie, a plăţii sumelor reprezentând contribuţiile angajatorului cât şi ale angajatului şi a impozitului pe venit; efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, a plăţii sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc)", se arată în anunţul făcut de Ministerul Apărării Naţionale.

Ministerul Finanţelor a reacţionat, tot printr-un comunicat de presă, susţinând că nu sunt dificultăţi în ceea ce priveşte plata drepturilor salariale ale angajaţilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, după ce MApN a anunţat anterior că salariaţii nu-şi vor primi integral veniturile pe 15 septembrie.

Ministrul Apărării Adrian Ţuţuianu a demisionat după ce a fost convocat de urgenţă de premierul Mihai Tudose la Palatul Victoria, pentru explicaţii legate de comunicatul dat de MApN privind plata eşalonată a salariilor militarilor.

Adrian Ţuţuianu a explicat, după demisie, referitor la comunicatul emis de MApN privind plata normelor de hrană pentru militari, că, anterior, timp de o săptămână, a avut mai multe discuţii cu ministerul Finanţelor, trei discuţii având loc chiar cu ministrul Mişa. Fostul ministru al Apărării a precizat că eroarea de comunicare s-a petrecut în sensul în care banii erau, însă nu putea să-i ia din execuţia bugetară de pe trimestrul 4 şi să-i treacă în cea de pe trimestrul 3, pentru că legea responsabilităţii fiscale interzice acest lucru, acesta fiind lucrul pe care "nu l-a explicat foarte bine".

"În acea discuţie, premierul mi-a reproşat că nu i-am dat un telefon să-l informez. Vă spun sincer că nu m-am gândit că din această discuţie poate să iasă o demisie sau măcar o problemă de imagine pentru Guvern şi minister. Mi-a spus că trebuie să o rezolvăm într-un fel pentru că preşedintele partidului i-a cerut să vadă cum rezolvă această chestiune. Mi-a sugerat că dacă eu nu plec, va trebui să mă demită. Şi atunci eu i-am spus cu demnitate, aşa cum sunt eu, l-am rugat să îmi dea două coli de hârtii, mi-am scris demisia şi atunci am plecat. Ăsta e tot episodul", a declarat fostul ministru al Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, la Antena 3.

El a mai precizat că "nu a plecat din minister cu bucurie" şi că a avut o relaţie instituţională "corectă" cu preşedintele României.

"Mi s-a părut că era normal ca analiza activităţii mele la minister să fie făcută cu calm pentru că toată lumea ştia că am pus suflet şi am muncit foarte mult. Nu vă spun că am plecat din minister cu bucurie, am plecat cu lacrimi în ochi, dacă vreţi să fiu foarte exact, şi cu foarte multă amărăciune şi nu pentru că sunt un om slab, ci pentru că sunt un om dedicat", a completat Ţuţuianu.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO