Profesii

Mangerii romani vazuti de dincolo de granita

20.10.2003, 00:00 16



Managerii romani sunt foarte bine pregatiti si pot face fata cu succes provocarilor mediului de afaceri, este de parere Danica Purg, decanul si directorul IEDC-Bled School of Management din Slovenia. Ea spune ca managerii romani fac parte din categoria "managerilor intelectuali" care sunt la mare cautare pe plan mondial.



"Managerii romani au o cultura generala solida, sunt capabili sa accepte idei noi, sa se adapteze la culturi noi si sunt creativi. In aceste conditii au toate posibilitatile sa aiba succes. Este numai o chestiune de timp", spune Danica Purg, care s-a aflat saptamana trecuta la Bucuresti pentru a prezenta programul International Executive Master of Business Administration (EMBA) pe care il deruleaza IEDC - Bled School of Management din Slovenia.



Ea a adaugat ca o alta calitate a managerilor romani este aceea ca sunt extrem de mobili. "Sunt gata sa plece si sa lucreze oriunde in lume. Multi considera aceasta mobilitate un defect, dar eu cred ca este o calitate", apreciaza directorul IEDC.



Prug spune insa ca pentru a avea sucees nu este suficient ca un manager sa fie bine pregatit, ci are nevoie si de un mediu de afaceri propice. "Managerii romani ar putea avea mai multe succese daca ar avea un mediu economic adecvat. Actualul mediu economic ii face pe manageri sa nu aiba suficienta incredere in ei", spune Purg. Ea considera ca increderea in sine vine intotdeauna de la cunostintele pe care le acumulezi si din comparatia cu ceilalti. "Acesta este cel mai important avantaj al scolii noastre: faptul ca suntem internationali si ca putem sa cream o legatura intre oameni de afaceri din mai multe tari. Participantii la cursurile noastre au posibilitatea astfel sa cunoasca culturile altor tari, sa afle cum gandesc, cum reactioneaza, cum se poarta oamenii de afaceri din alte tari. Cunoscandu-i astfel, le va fi mult mai usor sa faca afaceri cu parteneri straini", a mai spus Purg.



Ea a adaugat ca managerii romani care au participat la programele scolii de business din Slovenia au facut o impresie foarte buna. "Stim ce educatie buna au romanii si de aceea ii tratam cu mare respect in Slovenia. La noi nu o sa rada nimeni de ei daca nu inteleg un termen si nici nu o sa-i intrebe nimeni daca in Romania exista ziare, asa cum mi s-a intamplat mie in Statele Unite unde am fost intrebata daca in Slovenia exista ziare", a explicat Purg. Ea spune ca reprezentantii IECD considera Romania o tara cu potential deosebit din punctul de vedere al pregatirii in management si acorda o atentie speciala prezentarii programului si selectiei candidatilor de aici.



In cadrul programului, care dureaza un an, pot fi admisi candidatii care au minimum trei ani de experienta manageriala, cunosc limba engleza si sunt absolventi ai unei universitati. Programul este structurat pe patru module care acopera toate ariile managementului (finante, marketing, resurse umane, management strategic, leadership etc.). Modulele de studiu, care se desfasoara in Slovenia, dureaza cinci saptamani fiecare, cu exceptia ultimului, de doua saptamani. Programul permite participantilor sa nu-si intrerupa activitatea in organizatie. Astfel, in perioada in care nu sunt la cursuri, studentii lucreaza pentru organizatiile lor, in paralel cu lucrul la proiectul de consultanta in care sunt implicati la scoala.



Taxa de scolarizare se ridica la 20.000 de euro, iar pentru acoperirea acestui cost cursantii pot obtine banii fie de la companiile pentru care lucreaza, fie pot solicita un imprumut la HVB Bank Romania. Infiintata in 1986, IEDC este una dintre cele mai cunoscute scoli de business din Europa Centrala si de Est. Din ianuarie 2000, scoala are o locatie noua, in peisajul alpin al lacului Bled. Principalele programe ale scolii sunt International EMBA, President's MBA, General Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO