Profesii

Managerii din industrie nu văd semne de revenire: de ce scade industria dacă economia creşte solid?

Managerii din industrie nu văd semne de revenire: de ce...

Autor: Iulian Anghel

23.09.2016, 00:08 2590

În vreme ce economia creşte, industria, care face aproape un sfert din PIB, este în declin: doar 0,6% este creşterea producţiei industriale în primele şapte luni din an, iar Barometrul Industrial pentru august arată că managerii din companii nu văd şanse de redresare.

„Activitatea în industrie continuă să scadă. În luna august, «indicatorul pentru volumul pro­ducţiei» a căzut la 51 de puncte faţă de 57 în iulie şi se află acum mult sub media ultimelor 22 de luni (56 de puncte)“, arată Barometrul Industrial, sondajul lunar realizat în rândul managerilor companiilor din industrie de SNSPA şi IRSOP, care anticipează destul de fidel rezultatele ce sunt ulterior comunicate de Statistică.

„Indicatorul pentru volumul producţiei“ sau „indexul de difuziune“ amintit mai sus şi folosit în analiza răspunsurilor son­dajului primite de la şefii companiilor, reprezintă jumătate din procentul celor care spun că situaţia în compania lor este neschimbată, plus cei care raportează o creştere. Dacă indicatorul intră la sub 50 de puncte, vom avea de-a face, practic, cu o cădere a industriei. În august indicatorul este la 51 de puncte, de la 69 de puncte în martie sau 57 de puncte în iulie. Aşadar, puţin optimism în industrie, într-un moment în care economia se pregăteşte să spargă pragul creşterii de 5% cu care nu s-a mai întâlnit de nouă ani.

„Odată cu volumul producţiei se observă şi scăderea unor indicatori vitali care arată că industria nu are forţă proprie suficientă pentru a profita de creşterea economiei naţionale şi pentru a rezista la şocurile economice globale“, arată sondajul amintit, la care au răspuns 300 de manegeri ai firmelor din industrie reprezentative la nivelul celor mai puternice 15.200 companii industriale din România. De asemenea, încrederea managerilor în viitor rămâne scăzută. Potrivit sondajului citat, indicatorul sintetic de speranţă în activitatea viitoare se află la 54 de puncte, cu 14 puncte sub maxima anului curent (68) şi cu 6 puncte sub media ultimelor 22 de luni (60). Valoarea indicatorului reprezintă media aşteptărilor privind rata comenzilor noi, a volumului producţiei şi a preţurilor peste 6 luni. „Aşteptările sunt o proiecţie a dificultăţilor actuale. Dacă situaţia se deteriorează, managerii se aşteaptă că se va deteriora în continuare. Inevitabil opti­mismul lor tinde să scadă“, arată studiul citat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO