Profesii

BREAKING: Carlos Ghosn, puternicul şef al grupului Renault, a fost arestat în Japonia. Acţiunile grupului francez s-au prăbuşit cu peste 12%. UPDATE: Nissan vrea să îl înlăture pe Ghosn din companie

BREAKING: Carlos Ghosn, puternicul şef al grupului...

Autor: Ştefan Stan

19.11.2018, 11:58 24303

UPDATE:

Carlos Ghosn şi-a subevaluat veniturile cu circa 44 de milioane de dolari, anunţă Bloomberg, şeful Nissan şi al Renault fiind, conform unor rapoarte din presa japonează, arestat pentru încălcări ale legislaţiei financiare din Japonia.

Nissan a anunţat că Carlos Ghosn a folosit banii companiei în scopuri personale şi investighează posibile practici necorespunzătoare ale lui Ghosn şi ale directorului Greg Kelly. Board-ul companiei va propune demiterea lui Ghosn, informează Reuters.

Dacă Ghosn va demisiona de la conducerea Renault, spune Bloomberg, un potenţial succesor ar putea fi Thierry Bollore, numit de Ghosn Chief Operating Officer în acest an, fiind desemnat, astfel, un posibil succesor. Ghosn l-a numit „liantul” alianţei dintre Renault, Nissan şi MItsubishi

Ghosn este apreciat pentru faptul a redresat Nissan, aflat la un moment dat în pragul falimentului.

Ghosn, născut în Brazilia, din părinţi libanezi şi francezi, şi-a început cariera la Michelin în Franţa, trecând la Renault. S-a alăturat companiei Nissan în 1999, după ce Renault a cumpărat un pachet de control şi a devenit CEO al companiei în 2001.


 

Gigantul japonez Nissan a propus eliminarea lui Carlos Ghosn din funcţia de preşedinte al companiei, pe motiv de fraudă în declaraţii. Potrivit BBC, Nissan ar fi ţinut o investigaţie internă timp de câteva luni, care arăta că Ghosn şi-a subraportat câştigurile. 


Carlos Ghosn, puternicul şef al grupului Renault, va fi arestat în Tokyo pe motiv de încălcare a legilor japoneze de tranzacţionare, potrivit ziarului local Asahi, scrie Bloomberg. 

Ghosn este suspectat că ar fi manipulat documentele trimise autorităţilor fiscale. Presupusele acuzaţii sunt legate de faptul că executivul ar fi declarat compensaţii mai mici decât ar fi primit în realitate. Ghosn s-ar fi întâlnit voluntar cu procurorii din Tokyo, care l-ar fi arestat după o interogare. 

Nissan, compania japoneză căreia Ghosn îi este preşedinte, va ţine o conferinţă de presă la finalul zilei. Procurrii din Tokyo nu au făcut încă nicio declaraţie oficială. 

Acţiunile Renault s-au prăbuşit cu peste 12,3% pe bursa din Paris după anunţ. 

Ghosn este printre cele mai mari personalităţi din industria auto la nivel global. În vârstă de 64 de ani, executivul este arhitectul alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi. 

El a renunţat la poziţia de CEO al Nissan anul trecut, şi a spus că ar putea renunţa şi la poziţia de CEO al Renault înainte de expirarea mandatului său de patru ani, care ar urma să se termine în 2022. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO