Profesii

Locurile de muncă, prioritare în faţa restructurării în Europa. Spania, ultima ţară care-şi prelungeşte programul de şomaj tehnic

Locurile de muncă, prioritare în faţa restructurării...

Autor: Catalina Apostoiu

01.10.2020, 00:05 343

Ajunse în situaţia de a alege între a susţine locurile de muncă existente în pandemie sau a permite economiei să se adapteze la lumea postvirus, din ce în ce mai multe guverne europene iau partea muncitorilor, scrie Bloomberg.

Nu există un răspuns simplu la întrebarea care administraţie procedează corect, însă mizele sunt ridicate, indicatorii high-frequency urmăriţi de Bloomberg Economics arătât că activitatea din unele ţări slăbeşte din nou. Cu numărul de infectări în creştere şi fără un vaccin disponibil încă, Europa continentală consideră că ultimul lucru de care are nevoie acum este un şomaj în masă.

Guvernul Spaniei a ajuns la un acord de ultim moment pri­vind prelungirea programului său de şomaj parţial după săptă­mâni de negocieri care au ţinut sub tensiune companiile şi mun­ci­torii dintr-o ţară care a suferit unul dintre cele mai pro­fun­de şo­curi economice în acest an. Programul a fost prelungit până pe 31 ianuarie, a anunţat ministrul spaniol al muncii, Yolanda Diaz.

Administraţia premierului Pedro Sanchez este ultima din Europa care prelungeşte programul de şomaj tehnic pentru a încuraja companiile să-şi păstreze muncitorii.

Acest gen de program constituie un pilon al răspunsului economic al Europei faţă de pandemie. Multe dintre programele de şomaj tehnic din Europa urmau să expire la sfârşitul verii sau începutul toamnei. Deşi planurile diferă de la ţară la ţară, acestea presupun în general ca guvernele să plătească o parte semnificativă din salarii pentru muncitorii care nu au temporar activitate din cauza pandemiei.

În Spania, aproximativ 800.000 de angajaţi erau în con­ti­nua­re incluşi în programul de şomaj tehnic la sfârşitul lunii au­gust.

Mulţi provin din industria de turism puternic lovită de pandemie.

Într-un semn îngrijorător, mai mulţi muncitori au început să revină în program în ultimele săptămâni, spun executivii de companii.

În pofida eforturilor, rata şomajului din Spania este aşteptată să urce la aproximativ 20% până la sfârşitul anului şi să se menţină la acest nivel timp de cel puţin câţiva ani, potrivit băncii centrale spaniole. Ţara avea deja una dintre cele mai ridicate rate ale şomajului din lumea dezvoltată înainte de pandemie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO