Profesii

Les Echos: Preşedintele României a rezistat în faţa propunerii preşedintelui Franţei de a restricţiona detaşarea muncitorilor din Est în Vest

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi  preşedintele României Klaus Iohannis

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi preşedintele României Klaus Iohannis

Autor: Georgiana Mihalache

28.08.2017, 00:05 410
Preşedintele României Klaus Iohannis nu a dat un răspuns clar privind propunerea de modificare a directivei europene privind lucrătorii detaşaţi, a cărei susţinătoare este Franţa, prin vocea preşedintelui Emmanuel Macron, în timpul vizitei acestuia la Bucureşti.
 
Cotidianul economic francez Les Echos notează că Bucureştiul „rezistă” în faţa lui Macron în privinţa subiectului lucrătorilor detaşaţi, în contextul în care la conferinţa de presă comună preşedintele Klaus Iohannis nu s-a arătat nici pro, nici contra acestei directive, spunând că „pe de o parte, în Europa de Vest vin muncitori şi nu sunt toţi declaraţi, pe de altă parte este dorinţa oamenilor din Est de a trăi mai bine. Şi una şi alta sunt legitime”.
 
Les Echos aminteşte şi de vizita lui Macron în Austria, cu o zi înainte de a veni în România, unde s-a întâlnit cu preşedinţii Austriei, Cehiei şi Slovaciei şi a obţinut un acord în privinţa reformei privind directiva lucrătorilor detaşaţi, spre deosebire de România, care nu a dat semnale clare în acest sens. 
 
Directiva europeană prevede că muncitorii detaşaţi pot fi trimişi în alte ţări ale Uniunii Europene de către companiile la care lucrează, cu contracte care le garantează salariul minim al ţării în care sunt detaşaţi, însă taxele şi contribuţiile sociale sunt plătite în ţara de origine. Durata detaşării nu trebuie sa depăşească doi ani, iar una dintre schimbările propuse de Macron prevede scăderea acestei perioade la 12 luni.
 
Comisia Europeană a respins un apel privind reanalizarea propunerii care ar determina companiile din cadrul Uniunii Europene să îşi plătească angajaţii detaşaţi în conformitate cu nivelul salarial al ţărilor-gazdă.
 
Posibilitatea intrării României în spaţiul Schengen, o altă temă abordată de cei doi şefi de stat, este caracterizată drept „îndrăzneaţă” de cotidianul francez Les Echos. Motivele vin din fragilitatea graniţelor României cu Republica Moldova şi Ucraina, iar preşedintele Franţei nu a dat semnale clare privind susţinerea României de a intra în zona Schengen.
 
Le Figaro şi France 24 au scris de asemenea despre vizita preşedintelui francez în România şi despre declaraţia neclară a preşedintelui român privind lucrătorii detaşaţi.
 
„Nu este un răspuns negativ, dar nu este nici o susţinere clară. Preşe­din­tele român a spus că directiva europeană a lucrătorilor detaşaţi trebuie să fie îmbunătăţită, fără să exprime un acord clar cu Emmanuel Macron în privinţa necesităţii de a face aceste îmbunătăţiri până în ianuarie”, a scris France 24.
 
În cadrul statelor membre ale UE există în prezent 1,9 milioane de lucrători detaşaţi, ceea ce reprezintă 0,7 la sută din totalul angajărilor din cadrul blocului comunitar.
 
Jumătate dintre aceşti lucrători sunt trimişi în trei ţări - Franţa, Germania şi Belgia. 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO