Profesii

La un pas de aplicare: Data până la care românii îşi pot cumpăra “vechime” pentru pensie va fi prelungită

Termenul pentru achiziţia vechimii în muncă pentru persoanele care vor să-şi compleze stagiul de cotizare la pensie până în toamna anului 2021, după ce proiectul de lege pentru privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.163/2020 pentru completarea art.159 din Legea nr.263/2010 a primit în această săptămână votul de putaţilor.

Mai exact, este vorba despre Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.163/2020 pentru completarea art.159 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii care a fost adoptat de Camera Deputaţilor în data de 26 mai 2021 cu 304 voturi pentru, 2 voturi contra şi o abţinere.

Persoanele interesate de achiziţia de vechime pot încheia contracte de asigurare socială dacă îndeplinesc, simultan, următoarele condiţii:

a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;

b) nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;

c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie promulgat de preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial.

 
 
 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.