Profesii

KPMG: România are doar cinci terenuri de golf, în timp ce Polonia are 27 iar Cehia 96 de terenuri

KPMG:  România are doar cinci terenuri de golf, în timp...

Autor: Mirabela Tiron

26.05.2014, 17:38 352

Cei aproximativ 500 de jucători de golf afiliaţi la Asociaţia Jucătorilor de Golf din România pot practica acest sport pe doar cinci terenuri de golf, dintre cele aproximativ 200 de terenuri de golf din Europa Centrală şi de Est disponibile în anul 2013. Spre comparaţie, Cehia are 96 de terenuri de golf disponibile pentru cei 55.000 de jucători înregistraţi, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă  financiară şi audit KPMG.

„Din cauza lipsei facilităţilor, numărul de jucători înregistraţi în Asociaţia Jucătorilor de Golf din România nu reflectă în mod real potenţialul pieţei. Comparativ cu ţările învecinate, România se situează printre ultimele locuri în clasamentul terenurilor de golf. Suntem, evident, cu mult în urma Republicii Cehe cu cele 96 de terenuri de golf de care dispune, dar nu stăm mai bine nici faţă de Polonia care are 27 de terenuri – 3.000 de jucători afiliaţi, Ungaria – 15 terenuri şi 1.400 de jucători, şi Bulgaria – 7 terenuri şi 640 de jucători”, potrivit lui Richard Perrin, Partner Advisory al KPMG.

Aproape unul din trei turişti care vor veni să viziteze Europa vor alege o destinaţie din Europa Centrală şi de Est, iar turiştii amatori de golf sunt întotdeauna în căutare de noi locuri, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Turismului, citate de KPMG.

Pentru vacanţele de golf, cele mai vizitate destinaţii din Europa continuă să fie Spania şi Portugalia, urmate de Scoţia şi Turcia, în timp ce Italia şi Bulgaria au câştigat popularitate în ultima perioadă.

Costurile pentru amenajarea unui teren de golf cu 18 găuri, care să includă şi o sală de conferinţe, restaurant şi baruri, 12 cabane, un centru spa şi activităţi de recreere (presupunând că investitorul poate obţine terenul în concesiune) s-ar putea ridica la 12 milioane de euro, potrivit KPMG.

În perioada 2008-2013 costul mediu necesar realizării unei găuri de golf în estul Europei, pentru terenuri de orice dimensiune, era de 367.000 de euro, de trei ori mai mult faţă de costul din perioada 2004-2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO