Profesii

Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea privind măsurile organizatorice pentru Centenarul României

Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea privind...

Autor: Maria Stan

10.10.2018, 18:48 151

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea unei Legii privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale referitor la Centenar, a anunţat Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.

În Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 22/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale cu privire la Centenarul României se prevede că acţiunile şi proiectele de aniversare dedicate Marii Unirii se realizează, „anual, în perioada 2018 – 2012, prin bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale în limita sumei aprobate cu această destinaţie, după stabilirea acestora de către Comitetul interministerial”.

"Alocarea de la bugetul de stat a sumelor aferente manifestărilor, acţiunilor, obiectivelor de investiţii şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial, formulate şi asumate de ministere, autorităţi, instituţii publice şi entităţi, cu excepţia întreprinderilor publice, se realizează anul, în perioada 2018-2020, prin bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în limita sumei aprobate cu această destinaţie, după stabilirea acestora de către Comitetul interministerial", se arată în actul normativ.

Potrivit sursei citate, "pentru manifestările, acţiunile şi proiectele derulate la nivelul autorităţilor, instituţiilor publice şi entităţilor ai căror conducători sunt ordonatori principali de credite, precum şi instituţiilor din subordinea/coordonarea acestora, indiferent de sistemul de finanţare, inclusiv cele derulate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi de instituţiile din subordinea/coordonarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, precum şi pentru acele entităţi persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, alocaţiile de la bugetul de stat cuprind, în condiţiile legii, în bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţional la titlul „Alte cheltuieli”", se mai arată în Legea promulgată de şeful statului.

Actul normativ mai reglementează manifestările şi acţiunile organizate de unităţile administrativ-teritoriale.

"Pentru manifestările, acţiunile şi proiectele derulate la nivelul unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale şi al instituţiilor publice aflate în subordonarea autorităţilor administraţiei publice locale, alocaţiile de la bugetul de stat, se cuprind în bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale la titlul „Transferuri ale administraţiei publice” şi se acordă de către acesta sub formă de transfer către bugetele locale", mai precizează sursa menţionată.

De asemenea, proiectul de lege mai prevede că „sumele neutilizate la sfârşitul anului bugetar pentru proiectele, manifestările şi obiectile de investiţii finanţate potrivit art.8 alin. (1) – (3), se restituie la bugetul de stat, cu excepţia celor neutilizate de către instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii”.

La cinci zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, prin ordin al ministrului Culturii şi identităţii naţionale, se aprobă „Ghidul de indentitate vizuală a Centenarului României (1918-2018)”.

De asemenea, conform actului normativ, marca înregistrată „Centenar 100 România 1918 – 2018 SĂRBĂTORIM ROMÂNIA ÎMPREUNĂ poate fi utilizată prin acordarea autorizaţiei de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale la cererea persoanelor juridice, în mod gratuit, mai prevede proiectului de lege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO