Profesii

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care parlamentarii incompatibili până în 2013 scapă de interdicţii

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care parlamentarii...

Autor: Ana Petrescu

06.06.2018, 16:43 729

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de promulgare a legii ANI prin care interdicţiile aplicate parlamentarilor între 2007 – 2013, aflaţi în conflict de interese, încetează de drept, informează Administraţia Prezidenţială.

"În forma adoptată de Parlament, această lege prevede că interdicţiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator şi/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007-2013, în temeiul art.25, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator şi/sau deputat în perioada 2007- 2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept", se arată în comunicatul de presă al Preşedinţiei remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, şeful statului a cerut, pe 14 martie, reexaminarea proiectul de lege de către Parlament, argumentând că "interesul public general nu justifică o asemenea reglementare, iar pe de altă parte sunt afectate standardele de integritate în exercitarea funcţiilor publice, aspect ce este de natură să pună în discuţie inclusiv respectarea angajamentelor asumate de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene". Solicitarea preşedintelui a fost însă respinsă de Parlament.

Pe 20 aprilie, Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) în legătură cu neconstituţionalitate proiectului de lege, dar judecătorii CCR au respins sesizarea, prin Decizia nr. 334/10 mai 2018.

Drept urmare preşedintele "este obligat, în temeiul art. 77 alin. (3) din Legea Fundamentală, să promulge legea în forma adoptată de Parlament, aceasta urmând să intre în vigoare în termen de 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I", conchide comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO