Profesii

Jignasha Amin Patel: Pentru fiecare angajat talentat este nevoie de un alt angajat talentat

Jignasha Amin Patel: Pentru fiecare angajat talentat este nevoie de un alt angajat talentat

Jignasha Amin Patel, director global talent sourcing and inclusion, Freescale Semiconductor

05.02.2007, 18:37 60

Din afara, Romania este vazuta ca tara-cheie in Uniunea Europeana, pentru cel putin doua motive: angajati talentati si eficienta costurilor, este de parere Jignasha Amin Patel, director global talent sourcing and inclusion al Freescale Semiconductor.
"Din tendintele pe care le-am observat, din cifrele pe plan global, precum si din ceea ce mi-a impartasit echipa de aici, Romania este foarte bine pozitionata acum din punctul de vedere al resurselor umane", declara Jignasha Patel, care se ocupa de managementul talentelor unuia dintre cei mai mari producatori mondiali de semiconductori, care numara aproape 24.000 de angajati la nivel global.
In acest context, superioritatea Europei de Est si a Asiei in ceea ce priveste angajatii din domeniul ingineriei este recunoscuta, inginerii romani abia iesiti de pe bancile facultatii fiind din ce in ce mai vanati de multinationale.
Astfel, spune Patel, cei 6.000 de ingineri care ies de pe bancile facultatilor din Romania anual constituie un avantaj cu care nu multe dintre tarile europene se pot lauda. "Forta de munca talentata din Romania este impresionanta", este de parere Jignasha Patel.
Un alt avantaj il constituie si faptul ca, din punct de vedere financiar, Romania este o solutie foarte eficienta.
In prezent, Freescale are in Romania 219 angajati, dupa ce numarul acestora s-a dublat in 2005. Filiala locala a companiei a fost deschisa in 1999 si avea intial trei angajati.
"Dupa cum au evoluat lucrurile aici, nu pot decat sa spun ca ma astept ca numarul acesta sa devina din ce in ce mai mare", adauga Patel. Mai ales datorita faptului ca angajatii talentati pot fi gasiti aici in numar mult mai mare decat in alte locuri, precizeaza ea.
O metoda de recrutare foarte folosita in companie este cea a recomandarilor. "Eu cred foarte mult in sintagma 'un angajat talentat cere un alt angajat talentat'", spune Patel. "Ne incurajam angajatii sa-si aduca aici prietenii, familia, le acordam chiar un bonus pentru asta", adauga Patel.
Iar politica de resurse umane are drept coordonata esentiala crearea unui mediu de munca cat mai placut. Atunci cand angajatii se afla intr-un mediu cu persoane cunoscute, cu prieteni, cu familie, si munca depusa va fi mai de calitate. "Vrem ca angajatii nostri sa se gandeasca cu nerabdare la ziua de munca. Sa vina la serviciu si sa-si gaseasca aici prietenii, sa munceasca cu placere si sa fie si platiti pentru asta", explica Jignasha Patel.
Cu toate acestea, nici componenta financiara nu este de neglijat, intrucat salariile din domeniu sunt si ele "competitive", mai ales datorita faptului ca angajatii ocupa posturi foarte specializate.
In acelasi timp, angajatii reprezinta cea mai eficienta strategie de branding pentru o companie. "Este cea mai buna promovare pentru noi ca cei 219 angajati (din Romania - n.r.) sa povesteasca tuturor despre cum este sa lucrezi la Freescale", spune Patel.
Pe plan global, Freescale Semiconductor are 24.000 de angajati. Desi compania are sediul central in Statele Unite, doua treimi din angajati lucreaza in afara SUA. Acest lucru ajuta organizatia sa foloseasca ceea ce Jignasha Patel numeste "solutia 24/7".
Angajatii din Statele Unite lucreaza de luni pana vineri, cei din Israel, de duminica pana joi. Angajatii din Asia au alt fus orar, iar cei din Romania altul. "Astfel incat daca stii sa alegi oamenii potriviti pentru realizarea unui proiect global, angajatii din toate colturile lumii pot lucra la el sapte zile din sapte, 24 de ore pe zi", povesteste Patel.
Cu toate acestea, in fiecare tara in care este prezenta compania, politica de resurse umane este diferita. "Eu am o regula dupa care ma ghidez intotdeauna: strategie globala, viziune locala", spune Patel. Acest lucru datorandu-se mai ales faptului ca fiecare tara este diferita in felul sau, iar strategia de HR trebuie adaptata specificului fiecarei tari in care este aplicata.
"De exemplu, peste tot unde suntem prezenti, avem relatii de colaborare cu universitatile", explica Patel.
O alta metoda de identificare a potentialelor talente este deschiderea unor laboratoare Freescale in universitatile cu studenti foarte buni in domeniu.
"Astfel, studentii se obisnuiesc deja cu anumite echipamente Freescale inca din facultate. Chiar daca nu vor veni sa lucreze dupa terminarea facultatii la noi, tot vor fi familiarizati cu tehnologia si domeniul", explica Patel. Deja aceste strategii au inceput sa fie puse in aplicare in mai multe locuri din Europa si Asia.
Politica de resurse umane a Freescale se concentreaza pe crearea unei culturi organizationale, pe gasirea unor modalitati de a crea un mediu de lucru placut, precum si pe implementarea unor tipuri de management: global distant management, global time management, global project management, ce faciliteaza o mai buna colaborare intre echipe despartite uneori de mii de kilometri, cateva fuse orare si cu pattern-uri culturale diferite.
Se urmareste mereu ca angajatii Freescale sa aiba parte de experiente care pot sa fie puse in practica atat la nivel local, cat si global.
Tot pentru a mentine un nivel ridicat de satisfactiei a angajatilor, dar si pentru a evita fluctuatiile mari de personal, politica de resurse umane a Freescale are o componenta puternica de beneficii si talent management. "Incercam sa oferim un echilibru angajatilor nostri intre viata profesionala si cea personala. Trebuie sa existe o anumita flexibilitate intre cele doua", este de parere Patel.
Iar politica de talent management are la baza tot flexibilitatea. "Angajatii au posibilitatea sa-si roteasca joburile, astfel incat daca un angajat vrea sa ocupe un alt post, in alt departament sau chiar in alta tara, el poate sa faca asta", precizeaza directorul global talent sourcing and inclusion al Freescale.
Astfel, in cadrul companiei sunt destul de frecvente si transferurile de angajati intre tarile in care este prezent Freescale. In Romania acest lucru inca nu a fost realizat, dar, potrivit Jignashei Patel, acest lucru va fi implementat in curand si aici.
Problemele care apar in domeniul resurselor umane tin mai mult de perceptiile gresite care s-au creat in jurul acestora. Intrucat atunci cand spui resurse umane, oamenii se gandesc la ceva extern afacerii, principala provocare este integrarea strategiei de HR in business, astfel incat sa nu mai fie doar o componenta instrumentala, ci una strategica.
"Oamenii sunt importanti. Pana la urma, chip-urile nu se fac singure. Masinile, nu se fac singure", este de parere Patel.
Cat priveste viitorul pietei de semiconductori, Jignasha Patel spune ca cel mai important este sa se continue recrutarea de angajati talentati, intrucat piata va trece printr-o faza de consolidare in urmatorii ani, iar atragerea si retinerea talentelor va fi principalul sau atu.

Cariera
ianuarie 2006 - prezent: global talent sourcing & inclusion, director, Freescale Semiconductor Inc.
septembrie 2000 - ianuarie 2006: global diversity, senior program manager, Dell Inc.
iulie 1999 - august 2000: litigation department in house counsel, Texas Medical Liability Trust
iulie 1997 - iunie 1999: litigation department in house counsel, Illinois State Medical Inter-Insurance Exchange
decembrie 1995: University of Miami School of Law, Juris Doctor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO