Profesii

Ionuţ Sas, PwC: Pentru a susţine o creştere economică de 3,5% România are nevoie de încă 1 milion de angajaţi până în 2022

Ionuţ Sas, Partener, People&Organisation Leader PwC România

Ionuţ Sas, Partener, People&Organisation Leader PwC România

Autor: Cristina Bellu

28.10.2019, 11:22 280

Un sfert dintre companiile locale iau în calcul importul de forţă de muncă pentru a-şi acoperi deficitul de angajaţi, cererea venind în special pentru muncitori necalificaţi sau sezonieri din sectoare precum hoteluri şi restaurante, construcţii sau agricultură, potrivit studiului PayWell 2019 realizat de PwC România.

O tendinţă similară se preconizează şi pentru zona serviciilor de tip business process solution si IT&C, România înregistrând un deficit acut al forţei de muncă, ca urmare a migraţiei, problemelor demografice sau ale sistemului educaţional din ultimele decenii.

Astfel, potrivit estimărilor PwC, pentru a susţine o creştere economică de 3,5% este nevoie de încă un milion de angajaţi, până în 2022.

“Importul forţei de muncă poate fi o soluţie temporară pentru anumite sectoare. Pe termen mediu şi lung, însă, companiile ar trebui să se concentreze pe adoptarea şi punerea în practică a unor programe de educaţie şi dezvoltare a competenţelor angajaţilor, în special digitale, având în vedere că în următorul deceniu automatizarea si introducerea inteligenţei artificiale vor înlocui preponderent locurile de muncă care presupun activităţi repetitive. Inovarea şi digitalizarea vor contribui la eficientizarea proceselor, urmând ca cererea pentru angajaţii mai puţin calificaţi să scadă, mai ales în domenii precum agricultură sau industrie manufacturieră, unde există cea mai mare probabilitate ca locurile de muncă să fie înlocuite”, explică Ionuţ Sas, Partener, People&Organisation Leader PwC România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO